Náhoda rozhodla o tom, kdo se nastěhuje do nových startovacích bytů

Brno – Ze 117 uchazečů dnes členové Komise bydlení města Brna vylosovali 34 zájemců, kteří se nastěhují do nových startovacích bytů. Nájemníci by se měli do zrekonstruovaného domu v Brně-Kohoutovicích nastěhovat v lednu. Připravené byty jsou převážně jednopokojové.

„Smyslem projektu startovacích bytů je vyjít vstříc mladým lidem, aby se mohli v Brně usadit natrvalo. Startovací byty jim pomůžou získat čas, aby se postavili na vlastní nohy,“ vysvětlil náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Mladé páry získají byty do nájmu na tři roky s možností prodloužení o další dva roky. Déle než pět let dvojice nesmí ve startovacím bytě bydlet. Za jeden metr čtvereční budou obyvatelé bytu měsíčně platit padesát korun.

Podmínky pro zájemce o startovací byty v Brně

  • manželé nebo páry mladší 35 lety
  • čistý měsíční příjem domácnosti musí dosahovat minimálně 19 701 korun (0,8násobek průměrné hrubé mzdy) a maximálně 49 252 korun (tj. dvojnásobek průměrné hrubé mzdy)
  • alespoň jeden z manželů musí mít uzavřenou smlouvu o stavebním spoření či jinou formu spoření
  • další osoby do společné domácnosti je nájemce oprávněn přijímat jen se souhlasem města
  • nájemníci jsou povinni zřídit si trvalé bydliště na adrese pronajatého startovacího bytu (do 60 dní od uzavření smlouvy)

V první vlně žádost o startovací byty podalo 31 párů, pouze deset z nich ale splnilo přísné podmínky stanovené městem. Brno proto podmínky zmírnilo a počet žádostí narostl na 117 žádostí.

Hodonín nabízí startovací byty už osm let

Startovací byty jako odrazový můstek pro mladé rodiny nabízí už od roku 2004 Hodonín. V bytovém domě město vybudovalo dvacet bytů, rodiny v nich ale mohou bydlet pouze rok.

Startovací byty ale nezřizují jen velká města v kraji, ale také menší města a obce, které se tak snaží udržet mladé rodiny. Například v Miroslavi na Znojemsku vznikl záměr na výstavbu čtyř startovacích bytů už před rokem.

Blansko zase hledá soukromého investora, který by se do výstavby bytů pustil sám. Město už čtyřikrát vyvěsilo výzvu, ale nikdo se nepřihlásil. Teď vedení města zvažuje žádost o dotaci.

S pomocí dotace chce startovací byty postavit také Kyjov. Osm bytů by mělo vzniknout v nevyužité budově po plynové služebně.

Ve Znojmě zatím mladé rodiny k dispozici startovací byty nemají. Nově je město chce vybudovat v ústavech, které obývali senioři. Ti se příští rok sestěhují do nového domova se 100 lůžky. Do budoucna chce Znojmo najít i další prostory, které by pomohly mladým rodinám v začátcích. Vedení města zatím neupřesnilo podmínky pro získání startovacích bytů.

Břeclav zatím také startovací byty nemá, ale radnice je chce časem také vybudovat. Fungovaly by podobně jako v Brně – mladé páry by dostaly nájemní smlouvu maximálně na pět let a poté by musely do klasického podnájmu nebo vlastního bydlení. Momentální prioritou je ale výstavba sociálních bytů. Například ve Vyškově vedení města vůbec o startovacích bytech neuvažuje. Nepociťuje prý zájem ze strany mladých.