Z přerovského ghetta odejde jen část lidí, ostatní kvůli dluhům zůstanou

Přerov - Ještě tento týden by mohlo začít stěhování lidí z přerovského ghetta ve Škodově ulici. Z vybydlených domů odejdou ovšem jen čtyři romské rodiny. Dalších pět zůstane – hlavně kvůli dluhům.

Byl to odvážný plán. Ghetto se mělo přeměnit v luxusní čtvrť. Kde měly stát moderní obchody, jsou i po pěti letech chátrající ruiny a vlastník budov – společnost Opera Bohemia je v insolvenci. Za 15 let jsou domy téměř neobyvatelné, ze zdí jsou vyrvané kachličky, místnosti naplněné nejrůznějšími odpadky. „Nedá se tady bydlet. Koupelny tady nemají, záchody jsou tady na chodbě,“ popisuje Anna Horvátová. Město tak nabídlo obyvatelům Škodovy ulice náhradní byty a to s jedinou podmínkou: stěhovat se může jen ten, kdo nemá dluhy. Z devíti rodin, které v této lokalitě žijí, jsou to jen čtyři. Najdou se ale i tací, kteří se stěhovat nebudou. Nechtějí splatit pohledávky, nebo se jim nelíbí byty, které pro ně město zařídilo. „Mě to tak připadá jak z jednoho bordelu do druhého,“ rozčiluje se jedna z obyvatelek Škodovy ulice. Stěhování ale nemůže začít, dokud Opera Bohemia nevypoví nájemníkům smlouvy. Zítra se proto setkají radní se zástupci firmy na společném jednání. Jedno je ale jasné – další osud přerovského Přednádraží budou mít ve svých rukou právníci. „Celá tato záležitost půjde k soudu, podáme žalobu, my se přihlásíme do insolvence,“ vyjádřil se náměstek primátora města Přerova Michal Zácha.

„Pokud dojde k soudnímu sporu, tak my do něj půjdeme, seč nám síly budou stačit,“ reagoval bývalý jednatel firmy Opera Bohemia Bohumil Chodil. Na původně plánovou podobu moderní čtvrti s obchody a byty si tak Škodova ulice bude muset přinejmenším několik let počkat, pokud od záměru město úplně neupustí.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod