Janáčkova filharmonie Ostrava se druží s italskými městy

Ostrava - Janáčkova filharmonie Ostrava vyrazí do Itálie. Na začátku prosince vyjede soubor na turné po Apeninském poloostrovu. „Filharmonie odehraje celkem jedenáct koncertů v jedenácti městech. Turné začne v Campobassu a skončí v Tortoně,“ informovala za Janáčkovu filharmonii Ostrava Jana Knížátková.

Předtím, 29. listopadu, čeká ostravské publikum mimořádný koncert - program Janáčkovy filharmonie pod vedením italského dirigenta Alda Sisillka složený ze skladeb velikánů klasické hudby Franze Schuberta, Ference Liszta a Antonína Dvořáka. Na klavír zahraje italský klavírista Vittorio Bresciani. Schubrt a Liszt mají kromě romantismu také jedno italské propojení, oba se učili u italského dirigenta, učitele a skladatele Antonia Salieriho.

Hudba Antonína Dvořáka, konkrétně jeho Šestá symfonie, nebude chybět na programu italského turné. „Bude společně s předehrou k opeře Carla Marii von Webera Čarostřelec stěžejní,“ doplnila Knížátková. V každém městě bude koncert složený trochu jinak. Někde zazní kromě Dvořákovy Šesté a Čarostřelce Schubertova Osmá symfonie, jinde Houslový koncert Felixe Mendelsona Bartholdyho nebo Klavírní koncert Edvarda Girega.

Během koncertní cesty se před orchestrem vystřídají tři dirigenti - Theodor Kuchar, Tomáš Brauner a Koji Kawamoto.

Janáčkova filharmonie Ostrava vznikla v roce 1954 a za dobu své existence koncertovala po celém světě. Od září je jejím novým ředitelem teprve třicetiletý Jan Žemla, který přišel do Ostravy z Filharmonie Brno.