Policisté odhalili další prodejce nebezpečného alkoholu

Brno – Třicetiletého muže z Prostějovska a ženu středního věku z Brna zadrželi policisté v souvislosti s novými případy otravy metanolem na jižní Moravě. Minulý týden po vypití závadného alkoholu zemřel jeden pacient, stav druhého se natolik zlepšil, že ho lékaři mohli propustit. Vyšetřování kriminalistů potvrdilo, že se otrávili alkoholem ze stejného zdroje. Policisté opět varují před alkoholem neznámého původu.

Výpovědi propuštěného pacienta a dalších svědků dovedly kriminalisty na stopu ženy z Brna a muže z Prostějovska. Muž byl hlavním distributorem, od kterého žena nebezpečnou vodku nakupovala a prodávala dál.

Dosavadní testování odhalilo nebezpečný metanol v 25 barelech ze 140, které měl muž uskladněné u sebe doma. Obsah metanolu byl tak vysoký, že by konzumenta mohl zabít jeden velký panák. „Oba jsme obvinili ještě minulý pátek z ohrožování zdraví závadnými potravinami. V pondělí ovšem jeden z otrávených zemřel, a čin jsme tak překvalifikovali,“ řekl kriminalista Vladimír Machala. Zadržení skončili ve vazbě a hrozí jim až desetiletý trest.

Kriminalisty čekal v autě hlavního distributora nečekaný nález. „Uvnitř jsme našli kolky a protokol o testování alkoholu v laboratoři. Z toho bylo jasné, že alkohol obsahoval metanol. Muž jej distribuoval do sítě, přestože o metanolu věděl,“ popsal přitěžující okolnost kriminalista Radomír Zemánek. Dvojice prodávala alkohol i stánkařům v Brně, a tak je pravděpodobné, že závadný alkohol se dá stále koupit.

Kriminalista Radomír Zemánek o barelech s nebezpečnou vodkou (zdroj: ČT24)

Policie momentálně zjišťuje, kde distributor závadný alkohol koupil. „Zatím k tomu nelze říct nic bližšího,“ reagoval Machala. Policie dvojici vypátrala po hospitalizaci padesátiletého přiotráveného pacienta z Brna, který skončil v Nemocnici u svaté Anny minulý čtvrtek. Upadl do kómatu a v neděli zemřel. V jeho bytě se našel šestilitrový kanystr od vodky. Byl téměř zcela vypitý. Rozbory ukázaly, že destilát z něj obsahuje 130 gramů metylalkoholu na litr alkoholu, což je jednoznačně smrtelné množství. Muž se stal již 37. obětí metanolu v České republice.

Záhy se policisté dostali na stopu padesátileté ženy z Brna, která mu kanystr prodala. Od ní pak vedla stopa na Prostějovsko k hlavnímu distributorovi.

Štěstí měl podle Machaly čtyřicetiletý muž z Brněnska. Přiotrávil se vodkou, kterou dostal darem. Také pocházela z Prostějovska. Byla ale více naředěná. Obsahovala 400 gramů metanolu na litr alkoholu, což je koncentrace nebezpečná, ale ne smrtelná.