Zlínští policisté zadrželi vyděračský gang

Policie zadržela pět mužů z České republiky a ze Slovenska, které poté obvinila z několika závažných zločinů. Jedná se o muže ve věku od osmadvaceti do jednačtyřiceti let. „Obvinili jsme je z vydírání, porušování domovní svobody, šíření poplašné zprávy a nedovoleného ozbrojování,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková. Hlavním organizátorem byl třiatřicetiletý Slovák. Ve Zlíně několik měsíců vydíral majitele diskoték a barů. Měl od nich požadovat výpalné.

„Od května tohoto roku se na území České republiky, zejména Zlínského kraje, dopustili obvinění celkem sedmnácti skutků,“ přiblížila Macalíková s tím, že podrobnější informace policie zveřejní odpoledne.

Policejní mluvčí Jana Macalíková (zdroj: ČT24)

Několika podnikatelům – zejména majitelům či provozovatelům diskoték, hudebních nebo erotických klubů na Zlínsku, začala skupinka neznámých mužů vyhrožovat. Ve většině případů jim muži tvrdili, že od věřitelů odkoupili pohledávky a dožadují se zaplacení dluhů (ať už reálných, nebo fiktivních), nebo nabízeli ochranu podniku. Pokud však majitelé odmítli plnit požadavky, pachatelé začali demonstrovat svou sílu. Nejčastější byly žhářské útoky na auta. Došlo však i ke střelbě na vozidla podnikatelů nebo na rodinné domy. Jeden z podnikatelů údajně našel auto prostřílené brokovnicí a zlínské diskotéky začaly dostávat pravidelné víkendové anonymní telefonáty, že je v podniku bomba.

Policejní záběry ze zadržení pachatele (zdroj: ČT24)

Policisté proti pětici pachatelů zasáhli tento týden v úterý. Podle Macalíkové se přitom skupina chystala na další akci. Mezi vybavením se v jejich vozech našly také policejní nášivky, nejrůznější druhy zbraní a vysílačky.

Policisté zatím zdokumentovali celkem sedmnáct skutků, při nichž pachatelé poškodili sedm osob, po kterých požadovali 11 miliónů korun. Policie požaduje pro všechny zadržené vazbu.