Ve Valašských Kloboukách vyvrcholil tradiční mikulášský jarmek

Valašské Klobouky - Průchodem mikulášských družin z různých koutů Valašska i ukázkou valašských řemesel, tradic a zvyků vyvrcholil dnes ve Valašských Kloboukách letošní ročník mikulášského jarmeku. Nejznámější předvánoční akci ve Zlínském kraji si i letos nenechaly ujít tisíce lidí. Své umění jim přišlo předvést na 300 řemeslníků z širého okolí. Družiny čertů, které svým posláním a pestrostí převleků nemají nikde jinde obdoby. Pořadatelé letos kvůli akci naložili na 360 kilogramů bílého zelí na oblíbenou kyselici.

„Atmosféra je parádní, myslím, že si to lidé užívají. Lidí je tady hodně, odhadem dorazilo kolem 10 000 návštěvníků. Přeje nám i počasí,“ řekla pořadatelka akce Pavlína Kolínková. Největší ohlas mezi účastníky vzbuzovali od dnešního rána početní čerti, andělé a Mikuláši, kterých na jarmek dorazilo kolem sedmi desítek z celého širokého okolí. „Podařilo se nám sem dostat masky i z okolních dědin. Každá skupina se od sebe liší, je něčím typická,“ doplnila Kolínková. Například čerti z Nedašova pobíhali s mladými jalovci, lačnovští čerti byli oděni do beraních kůží. Rohatí z Francovy Lhoty si vylepšili tradičně vzhled barevnými pentlemi.

Pořadatelé při letošním ročníku vyhlásili sedm tradičních jarmekových soutěží. Podle další z organizátorek akce Evy Sáblikové mezi ně patřila soutěž o nejpěknější mikulášský perník i pečeného pána z kynutého těsta, nejchutnější kyselé zelí či nejkvalitnější starostovskou slivovici. Letošní ročník se přitom zaměřil především na takzvané pečené pány, jejichž tradici v regionu uchovává stále méně rodin. Jde o sladké pečivo z vánočkového těsta, které se splétá do tvaru postav.

Snaha o zachování tradic a zvyklostí je pro jarmek typická. Svědčí o tom i množství řemeslníků, kteří na akci dorazili z celého regionu. „Představují tradiční řemesla, která se snažíme zachovat. Jde o výrobu, která souvisí s Valašskem, přísně na ni dohlížíme,“ doplnila Kolínková.

No comment: Valašský jarmek (zdroj: ČT24)

Na akci se poctivě připravovali i pořadatelé. Už v polovině října naložili bílé zelí na kyselici, která patří k vyhledávaným pochoutkám návštěvníků. Ve velké dřevěné bečce tak několik týdnů pomalu kvasilo na 360 kilogramů této pochutiny.

Valašský jarmek se uskutečnil již po jednadvacáté. Začal už ve čtvrtek vernisáží výtvarných děl, v pátek jej doprovodilo rozsvícení vánočního stromu a koncert v kostele. Akce, na kterou návštěvníky přivezla také souprava historických vozů v čele s parní lokomotivou i autobusy Mikulášského expresu, bude ukončena v neděli.