Vánoční trhy v Brně jsou zatím bez problémů, tvrdí inspektoři

Brno – Na vánoční trhy v Brně už kromě lidí, kteří si chtějí užít vánoční atmosféru, vyrazili i pracovníci České obchodní inspekce. Kontrolovali například označení zboží, deklarovanou váhu nebo jasně rozpoznatelnou cenu. A taky takzvané rodné listy u lahví s alkoholem. Zatím žádné pochybení nenašli.

„Už jsme prošli pár stánků, kontroly pořád probíhají, ale zatím je vše v pořádku. Je pravda, že se to rok od roku zlepšuje,“ uvedla ředitelka jihomoravského inspektorátu České obchodní inspekce Tatiana Neuhybelová. Pod drobnohled inspektorů se nedostávaly jen případné nepoctivé váhy a míry, ale i doklady k alkoholu, který je oblíbenou součástí horkých míchaných nápojů. „Obchodníci předkládají i takzvané rodné listy k alkoholu. Pokud by potřebné doklady chyběly, zjištění postupujeme buď krajské hygienické stanici, nebo Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ vysvětlila Neuhybelová s tím, že žádný takový případ zatím kontrola neodhalila. 

Hovoří ředitelka krajské ČOI Tatiana Neuhybelová (zdroj: ČT24)

Zatímco dřív byla pochybení při prodeji častější, dnes už si obchodníci dávají větší pozor. „Už jsme zvyklí, kontroly chodí každý rok. Stejně tady musí být každý den uklizeno a všechno v pořádku, takže se nějak zvlášť nepřipravujeme,“ vysvětlila prodavačka Jaroslava Vrabcová. 

V Praze zákon dodržují, jinde tolerují porušování

Zatímco v Brně mohou prodejci na vánočních trzích nabízet jakkoliv silný alkohol, v Praze není na trzích k sehnání silnější než patnáctiprocentní destilát. Lidé se tam mohou zahřát maximálně u stánků s medovinou či svařeným vínem. Prodej tvrdého alkoholu, ale třeba i grogu je zakázán. Prodávání lihovin s obsahem nad 15 procent alkoholu ve stáncích a na trzích už před lety zakázal zákon o spotřebních daních, pražské úřady ale dosud porušení na vánočních trzích tolerovaly. Kvůli nedávné metanolové aféře chce ale letos pražský magistrát stánkaře více kontrolovat a porušení zákazu prodeje tvrdého alkoholu trestat.