Amnesty International píše z Brna do Číny a Běloruska

Brno - V Brně začal 10. ročník festivalu Týden lidských práv. Jeho program, který upozorňuje na nedodržování lidských práv, nabídne besedy a přednášky, ale i filmové projekce, vernisáže, divadelní představení, interaktivní workshopy a informační stánky v kavárnách. Lidem poskytne i možnost aktivního zapojení. Od 14:00 do 17:00 mohli zájemci psát na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity dopisy vězňům svědomí.

Dopisový maraton Amnesty International na obranu vybraných obětí porušování lidských práv bude večer pokračovat v Domě umění na Malinovského náměstí. Lidé mohou psát dopisy na podporu vězenkyně Čchen Čen-pching (Chen Zhenping), pronásledované kvůli praktikování Falun Gongu, nebo lidem z místní komunity Bodo, jež v deltě řeky Niger v Nigérii trpí znečištěním svého životního prostředí v důsledku úniků ropy při její těžbě. Také mohou vyjádřit svůj názor s vězněním běloruského obránce lidských práv Alese Bjaljackého.

Hovoří student Rastislav Kiseľa (zdroj: ČT24)

Cílem festivalu je upozornit na to, že i po 64 letech od přijetí Všeobecné deklarace lidských práv jsou lidská práva stále odsouvána na vedlejší kolej. Amnesty International chce poukázat na skutečnost, že obrana lidských práv začíná na úrovni jednotlivce – v rámci každodenního života – a že každý z nás má možnost ochraňovat lidská práva, a to nejen ta svá.

Festival, do jehož pořádání se vedle Amnesty International zapojilo například Divadlo Feste, Kabinet Multikulturní výchovy, Liga lidských práv nebo Společenství Romů na Moravě, potrvá až do 15. prosince.

Akce pořádají tyto organizace: Brněnská skupina Amnesty International, Divadlo Feste, Kabinet Multikulturní výchovy, Liga lidských práv, Muzeum romské kultury, NaZemi, Nesehnutí a Společenství Romů na Moravě.

Pro koho se píše?

Chen Zhenping

Chen Zhenping je stoupenkyní duchovního hnutí Fa-lun-kung, které v 90. letech získalo řadu členů. Fa-lun-kung je tradiční kultivační praxe buddhovské školy založena na zlepšování charakteru (principy Pravdivosti, Soucitu a Snášenlivosti) a těla (pět poklidných cvičení). Protože  Fa-lun-kung nabyl v Číně vysoké popularity, od roku 1999 jsou praktikující této metody v zemi svého vzniku pronásledováni jako třídní nepřátelé. Bez předchozího varování byla Chen zadržena čínskou policií ve svém domě 9. července 2008 za „využívání kacířské organizace za účelem podkopávání moci“. Do boje za svou matku se vydala také její dcera Jin Zhaoyu, která v současné době žije ve Finsku.

Ales Bialiacki

Nová kampaň Brněnské skupiny s názvem „Plyšoví výsadkáři – za propuštění běloruských vězňů svědomí“ je vedena za propuštění Alese Bialiackého a dalších vězňů svědomí v Bělorusku. Brněnská skupina tímto navazuje na akci švédské reklamní firmy, která prostřednictvím plyšových medvídků poukázala na systematické porušování lidských práv v Bělorusku. Ales Bialiacki je lidsko-právní aktivista a předseda běloruské lidskoprávní organizace Vjasna. Bialjacki je vězněn od srpna 2011. Pozdravy do vězení a dopisy požadující jeho osvobození směřovaly do Běloruska i z loňského Maratonu psaní dopisů.

Komunita Bodo

V oblasti Bodo u delty řeky Nigeru dochází k rozsáhlým únikům ropy, které ničí životy tisíců obyvatel a desítky hektarů půdy a vodních ploch. Hlavní těžební společností je zde firma Shell. Podle Amnesty International vede navzdory prohlášením Shellu činnost této firmy v deltě Nigeru k porušování lidských práv. Amnesty International proto vyzývá společnost Shell k zaplacení 1 miliardy amerických dolarů jako prvotního vkladu do fondu na vyčištění zasažených míst. Jedním z mnoha případů, na které organizace poukazuje, jsou dva úniky ropy na území Bodo v regionu Ogoniland z roku 2008. Shellu trvalo poprvé 72 a podruhé 77 dní, než závadu opravil.