Díky ropě si malá obec postavila aquapark i nové chodníky

Uhřice (Hodonínsko) - Díky nerostným surovinám v katastru obce si malá ves Uhřice může dovolit nové silnice i koupaliště. Obec se sedmi stovkami obyvatel by si jinak takové investice nemohla dopřát. K desetimilionovému rozpočtu si Uhřice mohou přičíst dalších deset milionů z těžby ropy.

„Těží se tu ropa a skladujeme zemní plyn,“ vysvětluje starosta Uhřic Petr Tihelka (nez.). Naleziště černého zlata nedaleko Kyjova přináší obci řadu výhod. Jednou z investic, na kterou by si Uhřičtí jinak museli řadu let počkat, je aquapark. Ač malý, disponuje řadou atrakcí. Z naleziště ropy těží i rodiče. Za narození dítěte totiž obec místním rodinám daruje deset tisíc korun. Uhřice si tak díky nerostnému bohatství mohou dovolit zachovat v obci mateřskou i základní školu.

„Pořád se tu něco buduje. Dodělává se sjezdovka, silnice. Já si myslím, že je to dobře. Jsem spokojený,“ pochvaluje si rozvoj obce Josef Šaněk. Místní jsou nadšení také z možnosti levnějšího svozu odpadu. „Je tu kompletní průtah obcí, jehož součástí jsou také tři kryté autobusové zastávky,“ pokračuje ve výčtu novinek, které si Uhřice mohly dovolit díky ropě, starosta Tihelka.

Vpuštění těžařů na pozemky nedaleko obce má i své zápory. „Negativa tu jsou. Ráz krajiny se změnil, prováděly se tu i nějaké terénní úpravy. Má to dopad na životní prostředí,“ vyjmenovává některé zápory těžby ropy na katastru obce Tihelka.

Ropu těží i nedaleko Břeclavi

Díky nové technologii mohou těžaři pokračovat v získávání ropy také v Charvátské Nové Vsi v těsné blízkosti Břeclavi. Místní ropné vrty tu sahají až do hloubky 1 500 metrů. Při těžbě narazí těžaři často na miliony let stará ložiska slané mořské vody, kterou využívají k léčbě některé lázeňské lokality.

Většina nalezišť tzv. černého zlata leží na jihu Moravy, kde se nachází 95 procent ropných zásob celé České republiky. Tuzemská produkce však pokryje pouze necelá tři procenta české spotřeby. Většinu ropy tak Česká republika dováží. Nejvíce ropných nalezišť je na Hodonínsku a Břeclavsku, přičemž první vrty se tu objevily už na počátku minulého století.

Obec získala miliony díky solární elektrárně

S více než dvojnásobným rozpočtem hospodaří také ve Vranovské Vsi na Znojemsku. Místním nepomohla k vyšším příjmům ropa, ale sluneční záření. V lokalitě totiž vznikla jedna z největších solárních elektráren u nás. Obci, která do roku 2009 hospodařila s necelými dvěma miliony, do rozpočtu pravidelně investoři přispívají dalšími třemi miliony.

„Opravdu mi to pomohlo, já jsem si díky tomu opravil plot, který tu předtím dlouho stál bez povšimnutí. Známí zase díky dotaci vyměnili okna a dveře. Za ušetřené peníze si ještě mohli udělat i novou fasádu. Líbí se mi, že pomoc jde na konkrétní věci pro konkrétní lidi,“ potvrdil obyvatel obce Vladimír Najda.

Starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka o dotacích (zdroj: ČT24)
Vydáno pod