Brněnská radnice opět přivítala návštěvníky

Brno - Po několika měsících oprav se dnes opět otevřela Stará radnice v Brně. Budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí, která by ji měla staticky zajistit. V radničních sálech dělníci odkryli podlahy, zpevnili je ocelovými nosníky i lany a opravili zdi s fasádami tam, kde se objevily praskliny. Očistnou kúrou prošel také jeden z brněnských symbolů – drak zavěšený v průchodu pod radniční věží.

Na své místo se už před měsícem vrátil renovovaný drak. Dvousetkilový vycpaný krokodýl z 16. či 17. století byl mimo radnici od 1. března letošního roku. „Při restaurování draka odborníci ze zoologického oddělení Moravského zemského muzea především očistili celý preparát, vrátili mu původní zabarvení a zakonzervovali kůži. Nejvíce práce bylo s tlamou krokodýla, vyměňovaly se uvolněné a vylámané zuby,“ vysvětlila Soňa Haluzová z tiskového odboru brněnského magistrátu.

No comment: Radnice je opět otevřená (zdroj: ČT24)

Za půl roku se drak dostane odborníkům do péče znova. „Musí se přetřít a naimpregnovat. Celková údržba brněnského krokodýla se provádí každého půl roku,“ uvedl preparátor Tomáš Kučera z Moravského zemského muzea.

Opravy radnice využili i archeologové

Archeologové objevili při odkrytí podlahy papírovou cedulku, na níž je vzkaz k nějakému pozlacenému předmětu v krabičce, který byl určen „Jeho císařské a královské Milosti“. Tou podle nich mohl být císař Rudolf II. a vzkaz se mohl týkat pozlaceného klíče od městských bran, který od vedení Brna dostal darem.

Ke kuriozitám patří nález otisku kuních tlapek ve výmazu topeniště v kuchyni radnice. Může to dokládat, že se na radnici chovala kolem roku 1300 ochočená kuna k lovu myší a krys. Chov kun byl v té době běžný. Později je nahradily kočky domácí.

Problémy s narušenou statikou Staré radnice vznikly už před léty. Nejprve na ně poukázaly praskliny ve zdivu. Byly sice opraveny, objevily se ale znovu. V prosinci 2009 vznikl posudek, který ukázal, že objekt potřebuje zásadní opravu.

Radnice se opravovala od počátku letošního roku. Budovu si ročně prohlédnou desetitisíce turistů. V jejím průchodu pod věží jsou umístěni brněnský drak a kolo, s nimiž se pojí známé legendy. S mnoha pověstmi je spjata i radnice.