Hrál si na Vinnetoua jako ochránce utlačovaných, vzpomíná učitelka na Václava Havla

Tišnov - S láskou dosud na svého žáka vzpomíná jeho bývalá učitelka Marie Brichtová. Václava a Ivana Havlovy učila ve 40. letech v době, kdy trávili čas na usedlosti Havlov u Žďárce na Tišnovsku. Marie Brichtová tam jako dvaadvacetiletá začínající učitelka vychovávala budoucího prezidenta a jeho bratra.

Chlapci denně docházeli ze samoty do školy ve Žďárci, kde chodili do třídy s dalšími místními dětmi. „Sama jsem za nimi několikrát byla i na Havlově, například když stonali, abych jim vše vysvětlila,“ vzpomíná Marie Brichtová. „V celém pokojíčku byly pověšeny jeho obrázky, on rád maloval. Zato jeho bratr Ivánek byl víc počtář.“

Marie Brichtová vzpomíná i na to, jak si oba chlapci s ostatními dětmi ze Žďárce hráli. „Venoušek vždycky dělal Vinnetoua jako ochránce utlačovaných, což se potom skutečně v jeho životě stalo,“ usmívá se paní učitelka.

„Říkala jsem mu Venoušku. On mne opravil a říká: Venóšku, moravsky, ne Venoušku,“ vzpomíná Marie Brichtová na setkání s Václavem Havlem po letech. Dodnes na něj vzpomíná jako na svého milého žáka. I ve svých více než 90 letech bedlivě schraňuje fotografie s malým „Venouškem“ – budoucím prezidentem, jako i knížky s věnováním, které od něj později dostala.

Marie Brichtová vzpomíná na setkávání s Václavem Havlem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod