Jak hoří v závěru roku?

Ostrava - Vánoční svátky a novoroční oslavy se blíží. S nimi však přichází i zvýšené riziko požárů, v horším případě i zranění a úmrtí od špatně instalovaných svícnů, svíček, a samozřejmě na přelomu roku starého a nového hlavně od odpalované pyrotechniky. Abychom se mohli v klidu těšit z vánoční pohody a nedošlo ke zbytečným újmám na zdraví nebo škodám na majetku, doporučují hasiči dodržovat určité zásady.

K požáru na konci roku stačí v domácnostech zapálená svíčka, stojící v blízkosti bytových textilií, v nábytkových sestavách či se dotýkající smrkových větviček a v průvanu. Zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by měla být umístěna na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. Zapálené svíčky by neměly zůstávat bez dozoru. Po odchodu z domu je proto nejlepším řešením svíčky zhasnout. Pokud si zdobíte stromeček prskavkami, pamatujte, že jde o otevřený oheň, který nesmí být ponechán bez dozoru.

Další nebezpečí hasiči vidí v neodborném zacházení s pyrotechnikou. Rachejtle, světlice, dělbuchy či petardy by se měly odpalovat výhradně venku (ne z balkonů) a výhradně na volných prostranstvích – mimo domy, nemocnice, domovy pro seniory, školy, radnice, kostely a také dostatečně daleko od parkujících aut. O kolemjdoucích lidech či jejich čtyřnohých miláčcích ani nemluvě. Nebezpečím mohou být i skladiště odložených věcí na balkonech panelových a jiných domů. Jedna petarda, která doletí na balkon či oknem do pokoje, může způsobit požár bytu i celého domu.

A k jakým požárům vyjíždějí moravskoslezští hasiči v závěru roku? K požárům bytů, kuchyní a obývacích pokojů, parkujících aut (zapálených od rachejtlí), jehličnatých stromů stojících venku i uvnitř.