Na Nových Mlýnech je jen několik tisíc hus, počasí jim nepřálo

Nové Mlýny - Novomlýnské nádrže se opět staly domovem severských divokých hus. Na jižní Moravu se tito vrubozubí ptáci přilétají ohřát většinou z Ruska a Finska, kde panují tuhé mrazy. K nádrži dnes zamířili také amatérští ornitologové, kteří sčítali, kolik hus tento rok na Pálavu zamířilo. Letos na hladině zůstalo jen necelých šest tisíc opeřenců.

Sedm hodin ráno a v okolí novomlýnských nádrží je v tuto dobu neobvyklý ruch. Severské husy, které na nádrže přiletěly, přilákaly desítky amatérských pozorovatelů z celé republiky. Stejně jako každý rok přijeli, aby opeřence spočítali. „Mezi sedmou a osmou hodinou, kdy se husy postupně zvedaly z hladiny, jsme jich napočítali odhadem 5 700. Počítáme je ještě na hladině a pak když vzlétají. Tehdy je snazší je spočítat, protože hejna táhnou v pruzích,“ vysvětlil ornitologický nadšenec Robert Doležal.

Dodal, že přesnost odhadu si ornitologové i nadšení pozorovatelé zlepšují se zkušenostmi. „Je to skutečně ověřený odhad. Pokud postavíte na tři různá stanoviště tři pozorovatele, tak zjistíte, že došli ke stejnému číslu. Liší se třeba jen o padesát až sto kusů,“ tvrdil Doležal.

Letos na Nových Mlýnech zůstala jen polovina severských hus, které přiletěly v listopadu. „Asi před třemi týdny napadl sníh, poklesly teploty, zamrzla velká část hladiny. Díky sněhu v polích se husy nedostaly k potravě. Proto pokračovaly dál na jih. Teď jsou tady počty nízké, protože husy se nevrátily. Myslím si, že se vrátí, protože potravní podmínky jsou lepší,“ doufal Doležal. Ještě začátkem 90. let přitom na nádržích zimu trávilo až 100 tisíc ptáků, v posledních letech se počet hus pohybuje okolo dvaceti tisíc.

Předloni ovšem okolí Nových Mlýnů zůstalo opuštěné. Kvůli mrazům se severské husy už na podzim přemístily více na jih, na území Rakouska a Maďarska do oblasti Neziderského jezera. Zpátky na Sibiř se husy vrací v březnu, jejich cesta trvá měsíc. Za tu dobu překonají vzdálenost více než tří tisíc kilometrů.

Zatímco vloni na Pálavě ornitologové zjistili dokonce výskyt vzácné bernešky rudokoré, letos už se neobjevila. Odborníci odhadují, že jich na celém světě žije asi jen 40 tisíc kusů a jejich počet stále klesá. Jde o jeden z nejohroženějších živočišných druhů na Zemi. Bernešky rudokrké hnízdí v tundře západní Sibiře a zimují ve stepích kolem Kaspického moře.

Berneška rudokrká
Zdroj: Vlastimil Horák
Autor: Vlastimil Horák

V České republice se bernešky zcela ojediněle vyskytují pouze v zimním období na jižní Moravě v počtu od jednoho do čtyř kusů, ne však každoročně. Od roku 1928 do roku 1999 ornitologové zaznamenali pouze 12 výskytů v České republice.