Popeláři mají po Vánocích plné ruce práce

Ostrava - Plné ruce odpadu mají po vánočních svátcích popeláři. Je třeba vyvézt obsah kontejnerů z ostravských ulic na skládku, proto dnes vyrazilo více vozů než obvykle. Otevřené jsou mezi svátky i sběrné dvory, kam lidé mohou vozit staré elektrospotřebiče.

Balící papír, krabice, nebo i zbytky jídel – obsah popelnic u většiny domů je po Vánocích hodně stereotypní. Popeláři si kvůli velkému množství vyhozených věcí kromě Štědrého dne neodpočinou ani na chvíli. V Ostravě se každoročně povánoční svoz odpadu posiluje. Do ulic o svátcích a dneska ráno vyrazilo 35 popelářských vozů – o šest víc, než obvykle. Více odpadu je ale podle firmy, která ho v Ostravě likviduje, paradoxně před svátky než po nich. „Lidi nakupujou, snaží se dělat úklidy. Po těch Vánocích je ten balicí papír, toho nepořádku je možná víc, ale je to líp stlačitelné,“ upřesnil mistr provozu OZO Ostrava Petr Koval.

Připraveny jsou i sběrné dvory v celé Ostravě, kam lidé mohou nosit starou elektroniku nebo třeba fritovací olej. Ten by lidé neměli vylévat do dřezu nebo záchodu. Čističky odpadních vod totiž nejsou schopny velké množství těchto látek odfiltrovat a mohlo by dojít k jejich poškození.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod