Pětina matek kouří během těhotenství i po porodu

Ostrava - Jak přestat kouřit - s tím se potýkají mnohé nastávající matky. Kuřačky mají podle odborníků více komplikací v těhotenství i po porodu, více ohroženo je i dítě. Lékaři se snaží rizika vysvětlovat a například ve Vítkovické nemocnici v Ostravě nabízejí i nikotinové náhražky. V těhotenství i po porodu tam kouří asi pětina matek.

Začaly ještě před 18. narozeninami, pak z toho byla i krabička denně. Když čekaly dítě, chtěly s kouřením skončit. V průběhu půl roku ve vítkovické nemocnici využilo nabídky přestat kouřit s pomocí žvýkaček nebo náplastí 18 maminek. Kuřaček je podle lékařů přes všechna varování stále hodně. „V průměru kolem dvaceti až pětadvaceti procent se u nás vyskytuje matek, které kouří i v průběhu těhotenství,“ uvedl primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě Jan Boženský.

„Je tam snížená porodní hmotnost přibližně o 200 gramů v průměru, ale zároveň i zvýšený výskyt předčasných porodů,“ upozorňuje na možná rizika zástupce přednosty Porodnicko-gynekologické kliniky FN Ostrava Ondřej Šimetka. Častější je i náhlý syndrom úmrtí dítěte i problémy s kojením. Nakolik ovlivní ženy kampaň s odstrašujícími obaly, zatím lékaři netuší.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod