Počet nemocných chřipkou v MS kraji se snížil

Ostrava - V Moravskoslezském kraji tento týden výrazně klesl počet lidí s akutními respiračními onemocněními. Nemocnost se ve srovnání s minulým týdnem snížila o více než 44 procent. Na 100.000 obyvatel tak v tomto týdnu připadalo v regionu 780 nemocných lidí, ještě minulý týden jich bylo 1397. Toto snížení je především dáno třemi dny pracovního volna.

Chřipka je infekční onemocnění vyvolané chřipkovými viry. Postihuje převážně dýchací cesty. Typicky se projevuje horečkou, bolestmi svalů a celkovou únavou. Je jednou z nejběžnějších chorob a v České republice jí každoročně onemocní odhadem až dva miliony lidí. Nebezpečné jsou zejména její komplikace v podobě těžkého zápalu plic. Nejvíce ohroženi jsou chronicky nemocní a lidé s oslabeným imunitním systémem (senioři a malé děti).

Chřipka je velmi nakažlivá. Vir se šíří kapénkovou infekcí vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným. Obvyklým způsobem přenosu tak je například líbání, používání společných předmětů (jídelních příborů, kapesníků) nebo kašlání.

Chřipka probíhá poměrně rychle. Největší obtíže do několika dnů ustoupí. Celá chřipka při nekomplikovaném průběhu trvá asi 3 až 7 dní. Léčbu nekomplikované chřipky zvládnete i sami doma. Jejím základem je klid v posteli.

Doporučení lékařů a hygieniků? Omezení možnosti kontaktu s virem. Vyhněte se pobytu ve společnosti většího množství lidí, nenavštěvujte kina, divadla a supermarkety, omezte na minimum cestování hromadnými dopravními prostředky, podporujte svůj imunitní systém.