Arcibiskup požehnal koledníkům. Symbolicky tak zahájil Tříkrálovou sbírku

Valašské Klobouky - Arcibiskup Jan Graubner požehnal v klobouckém farním kostele více než 250 tříkrálovým koledníkům, čímž symbolicky zahájil nadcházející ročník Tříkrálové sbírky olomoucké arcidiecéze.

„Já mám prostě radost, když někomu pomůžu,“ popsala své důvody ke každoročnímu dobrovolnému koledování Zuzana Povýšilová. Na slavnostní žehnání se sjeli koledníci v kostýmech Kašpara, Melichara a Baltazara i se svými vedoucími. Tito dobrovolníci se v nejbližších dnech rozejdou po městech a vesnicích, aby sbírali příspěvky na Tříkrálovou sbírku, kterou olomoucká arcidiecéze poprvé uspořádala v roce 2000.

Ředitel místní charity Tomáš Naňák o Tříkrálové sbírce (zdroj: ČT24)

Slavnostní žehnání koledníkům proběhlo současně ve Valašských Kloboukách i v Olomouci. Do klobouckého farního kostela Povýšení svatého Kříže zavítal i olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner. Celý obřad zahálila ve dvě hodiny odpoledne mše svatá, při které arcibiskup požehnal nejen koledníkům, ale také těm, které tito koledníci navštíví.

Loni se v Tříkrálové sbírce v rámci olomoucké arcidiecéze vybralo více než 21 milionů korun. Jen ve Valašských Kloboukách to přitom bylo 115 tisíc. Právě oblast olomoucké arcidiecéze patří v rámci celorepublikové sbírky k nejúspěšnějším. Letos v této oblasti vyjde do ulic na čtyři tisíce kolednických skupinek.

Vybrané peníze putují především na pomoc seniorům, nemocným, postiženým a matkám s dětmi v nouzi. Místní charita loni nakoupila například školní pomůcky. Pomohla také obětem domácího násilí. Necelých deset procent z vybraných peněz pak připadne na zahraniční humanitární pomoc, například v zemětřesením zpustošené Indonésii.