Koledníci přestrojení za tři krále vyrazili do ulic

Brno - Štěstí a zdraví do nového roku vyrazili popřát lidem koledníci Tříkrálové sbírky v Brně. Před vykročením s kasičkami jim dnes odpoledne požehnal biskup Vojtěch Cikrle v katedrále na Petrově. Sbírka, která má již třináctiletou tradici, potrvá do 14. ledna. Zapojilo se do ní 11 tisíc dobrovolníků.

Kolednické skupinky tvoří především děti převlečené za tři krále, kteří se podle biblické tradice přišli do Betléma poklonit malému Ježíškovi.

„Jste oblečeni tak, jak předpokládáme, že byli oblečeni tři králové. Mnohem důležitější však je prožít život těchto králů, mít jejich srdce, jejich touhu po poznání Boha,“ promlouval biskup Vojtěch Cikrle ke koledníkům v katedrále svatého Petra a Pavla v Brně.

Koledníci vyrazili do brněnských ulic, požehnal jim biskup Vojtěch Cikrle (zdroj: ČT24)

Charitní koledníci mají úředně zapečetěnou kasičku, jejich vedoucí u sebe musí mít průkazku koledníka. Za příspěvek lidé dostanou malý kalendář nebo sladkou drobnost - obojí připravily chráněné dílny Charity Hrabyně a Charity Zábřeh. Lidé se zdravotním postižením tam pro letošní sbírku zabalili celkem 3 190 000 kusů bonbonů.

Ne všichni koledníci, kteří nepatří k charitě, jsou podvodníci

Ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman varoval před falešnými koledníky. „Rozhodně není pravda, že si Charita České republiky dělá na tříkrálové koledování monopol. Je to tradiční záležitost, která tu byla vždycky. Dodnes na některých vesnicích nebo ve městech chodí koledníci, kteří vybírají na nejrůznější účely pro farnost nebo pro město,“ uvedl Haičman. „Podvodníci jsou ti, kteří vybírají peníze pro svoje vlastní účely, vybrané peníze potom zneužijí.“

Ředitel Charity Brno Oldřich Haičman o Tříkrálové sbírce (zdroj: ČT24)

Výtěžek z Tříkrálové sbírky 2013 charita využije:
- na nákup elektrických polohovacích postelí, vozíků a zdravotnického materiálu pro Oblastní charitu Znojmo,
- na provoz sociálně terapeutických dílen pro osoby s mentálním postižením Oblastní charity Polička,
- na provoz občanské poradny Rumburk a kontaktního pracoviště Šluknov pro sociálně slabé,
- na podporu sociálně terapeutických dílen Pohodička Oblastní charity Rokycany,
- na nákup automobilu na přepravu klientů Denního centra Archa pro osoby se zdravotním a mentálním postižením Charity Hranice.

V loňském roce koledníci na jihu Moravy a v kraji Vysočina vybrali dohromady téměř 17,5 milionu korun. Podpořili tak 90 projektů. Výtěžek sbírky například pomohl k rekonstrukci víceúčelového zařízení pro muže a ženy bez domova na Bratislavské ulici v Brně a Domova svaté Agáty pro matky s dětmi v tísni v Břeclavi, podpořil bezplatné testy na HIV nebo pomohl zajistit svoz a likvidaci zdravotnického odpadu v hospici v Rajhradě. Výtěžek celorepublikové Tříkrálové sbírky za rok 2012 přesáhl 75 milionů korun.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v České republice, účastní se jí každoročně kolem 50 tisíc koledníků, dobrovolníků a asistentů. Na úvod sbírky vždy žehnají koledníkům čeští a moravští biskupové, případně místní duchovní. Výtěžek Tříkrálové sbírky každoročně slouží na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům a matkám s dětmi v tísni. Přibližně desetina výnosu sbírky je určena na humanitární a rozvojovou pomoc do zahraničí.

Tříkrálový koncert bude živě vysílat Česká televize

Součástí sbírky bude už tradičně také Tříkrálový koncert v Brně. Uskuteční se v sobotu 6. ledna 2013 v Městském divadle Brno a Česká televize jej bude vysílat v přímém přenosu na kanálu ČT1. Jeho moderátory budou Martina Kociánová a Jan Čenský, vystoupí například skupiny Čechomor, Charlie Straight nebo zpěvačka Jana Kirschner.