V obecních volbách na Vsetínsku zvítězili nezávislí kandidáti

Vsetínsko - V sobotních obecních volbách v Krhové, Poličné, a i ve Študlově a Lačnově na Vsetínsku zvítězila sdružení nezávislých kandidátů, která obsadí většinu křesel v tamních obecních zastupitelstvech. K volebním urnám v těchto čtyřech obcích přišla více než polovina voličů. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad.

V patnáctičlenném zastupitelstvu Krhové získalo sedm mandátů Sdružení nezávislých kandidátů Krhovjané I a stejný počet mandátů obdrží také Sdružení nezávislých kandidátů Krhovjané II. Jeden mandát má ČSSD. V nedaleké Poličné v sobotních volbách zvítězilo sdružení Rodáci, které v třináctičlenném zastupitelstvu obsadí sedm křesel. Šest mandátů dostali Nezávislí pro Poličnou.

Nové obce Krhová a Poličná byly původně místními částmi Valašského Meziříčí, v loňském roce se ale jejich obyvatelé v referendu vyslovili pro osamostatnění. Obce vznikly oficiálně k 1. lednu letošního roku.

V Lačnově, kde nové hlasování vyvolalo rozhádané zastupitelstvo po květnovém odvolání starostky Marie Vlčkové (KDU-ČSL), získala čtyři z devíti mandátů KDU-ČSL. Po dvou křeslech v tamním obecním zastupitelstvu mají sdružení Lačnovjané.cz a Volba pro lepší Lačnov. Jednoho zástupce budou mít v zastupitelstvu Nestraníci.

V sedmičlenném zastupitelstvu obce Študlov obsadí tři posty zástupci KDU-ČSL. Dva mandáty získalo Sdružení nezávislých kandidátů Študlov a po jednom Sdružení nezávislých kandidátů Ženy a Sdružení nezávislých kandidátů – Občanské sdružení.

Obecní volby si ve čtveřici obcí nenechala ujít více než polovina voličů. Nejvyšší byla volební účast ve Študlově, kde svůj hlas odevzdalo 333 z 414 voličů, tedy 80 procent. Nejnižší byla v Krhové. K volebním urnám v této obci přišlo 1 031 z 1 614 voličů. Volební účast tak činila necelých 64 procent.

O novém složení svých radnic v sobotu lidé rozhodovali v devíti českých a moravských obcích. Hlasování vyhlásilo Ministerstvo vnitra hlavně v obcích, kde se dosavadní zastupitelstva z různých důvodů rozpadla.