V Brně se sešly československé házenkářské legendy

Brno - Novoroční házenkářský pohár se stal zároveň příležitostí ke vzpomínce na čtyřicet let starý úspěch československé reprezentace na olympiádě v Mnichově. Tým kolem trenérů Víchy a Šestáka se po skvělých výkonech překvapivě probojoval až do finále a po porážce se suverénní Jugoslávií získal senzační stříbrné medaile.

Zatím jedinou olympijskou medaili získala československá házená na hrách v roce 1972 v Mnichově. Tehdejší reprezentanti se znovu sešli právě v Brně, kdy dvacet let po rozdělení republiky na tehdejší úspěch zavzpomínali. Někteří z party stříbrných hrdinů se v Brně viděli po dlouhých letech. Český házenkářský svaz je při příležitosti výročí rozdělení republiky ocenil pamětní plaketou.

Reportáž Ivy Gambové (zdroj: ČT24)

Na olympijský úspěch nedokázala házenkářská reprezentace od roku 1972 podobně výrazně navázat. Medaile byla o to cennější, že tým tehdy krátce před olympiádou prošel generační výměnou. Českoslovenští házenkáři měli v Mnichově velké problémy se samotným postupem ze základní skupiny. V semifinálové skupině ale dokázali porazit silné týmy Švédska a Sovětského svazu, a nakročili tak k historickému úspěchu. Suverénní tým Jugoslávie se tehdy ve finále ukázal nad síly československého výběru.

Federální reprezentace svou poslední reprezentační akci zažila krátce po rozpadu republiky na mistrovství republiky v roce 1993. Od té doby se házenkářské cesty Čechů a Slováků rozešly. Na jedné věci se ale českoslovenští pamětníci ze stříbrného Mnichova shodli. Společný tým Čechů a Slováků by měl na napodobení jejich úspěchu výrazně větší šanci.