Významný hudebník a publicista Jaroslav Vogel bude mít v Ostravě desku z oceli

Ostrava - Ostrava vzdá poctu významné osobnosti meziválečné kultury - dirigentu, skladateli, znalci díla Leoše Janáčku Jaroslavu Vogelovi, který vnesl do ostravského hudebního života světovost. V den jeho nedožitých 119. narozenin - 11. ledna - odhalí vedení Národního divadla moravskoslezského spolu s dalšími institucemi pamětní desku z nerezové oceli. Připomínka umělce a organizátora kulturního života bude mít místo na domě v ulici Na Hradbách 23, kde Vogel ve třicátých letech minulého století žil.

„Jako šéf ostravské opery napomohl tomu, aby byla Ostrava vnímána jako moderní průmyslové město, které je otevřené tomu nejlepší ze světa umění a kultury,“ uvedla mluvčí Národního divadla moravskoslezského Viola Kučerová. Na jeho pozvání přijely do Ostravy tak významné osobnosti jako Igor Stravinskij, Sergej Prokofjev nebo Paul Hindemith. „Díky Voglovu působení se z Ostravy stalo v té době středisko soudobé evropské hudby,“ řekla Kučerová. Vogel spolupracoval se světově uznávanými umělci jako Rudolfem Firkušným nebo Rafaelem Kubelíkem. „Je také autorem první monografie o Leoši Janáčkovi, která byla a je překládána do mnoha jazyků,“ doplnila Kučerová.

Jaroslav Vogel se narodil 11. 1. 1894 v Plzni, zemřel roku 1970 v Praze. Skladbu studoval u Vítězslava Nováka, navštěvoval hudební akademii v Mnichově a v Paříži. Ostravskou operu řídil v letech 1927 až 1943. Později byl dirigentem i šéfem opery Národního divadla v Praze, řídil Státní filharmonii Brno. Napsal několik oper, vynikal jako hudební publicista.

Současná dramaturgie ostravské opery na Voglovu tradici navazuje. Inscenuje Stravinského, Hindemintha či Janáčka, a to i méně známá díla, která nejsou sázkou na jistotu a jsou mnohdy velmi náročná pro interprety i diváky. Vedení opery také zve do Ostravy špičkové umělce. Aktuálně je to operní pěvkyně Eva Urbanová. Zpívá hlavní roli v koncertním provedení Janáčkovy opery Věc Makropulos.