Galerie Sokolská 26 představuje sochařské dílo Jaroslava Koléška

Ostrava – Galerie Sokolská 26 v centru Ostravy zahajuje výstavu sochaře Jaroslava Koléška. Osmatřicetiletý rodák ze Šternberka patří mezi výrazné osobnosti současné sochařské tvorby a svým způsobem navazuje na svého zemřelého učitele z Rožnova pod Radhoštěm Maria Kotrbu.

Koléšek patří k prvním absolventům Katedry výtvarné tvorby Ostravské univerzity, kde absolvoval v Kotrbově ateliéru roku 1997.

„Je všestranným sochařem, o čemž svědčí použité materiály - kámen, beton, sklo, dřevo, sádra i plastické hmoty,“ uvedl kurátor galerie Milan Weber. K atributům jeho díla patří práce s tělem a tělesností, zajímají ho také stroje, v některých dílech vychází třeba z vojenské výzbroje a podobně.

„Stal se již nepřehlédnutelnou osobností současné výtvarné scény,“ shrnul Weber, proč stojí za to se o Koléškovu tvorbu zajímat. Z toho také plyne, že se uplatňuje jako pedagog. Řadu let působil na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí, nyní vede sochařský ateliér na Fakultě umění Ostravském univerzity, který předčasně opustil jeho učitel. K tomu se dál vzdělává na Fakultě výtvarných umění v Bánské Bystrci.

Výstava Jaroslava Koléška bude na Sokolské 26 do 15. února.