Už zítra budou Češi poprvé volit prezidenta

Brno – Úplně poprvé zamíří Češi k urnám, aby zvolili nového prezidenta. V přímé volbě o hlasy voličů bojuje devět kandidátů. Prezidentskou superdebatu s nimi odvysílá ČT24 už dnes večer. Na jižní Moravě a ve Zlínském kraji mezitím vrcholí přípravy ve volebních místnostech.

„Žádné zásadní rozdíly pro voliče nenastávají. Pouze pokud by se konalo druhé kolo volby prezidenta, tak oproti senátním volbám je rozdíl ten, že toto druhé kolo se nekoná za týden, ale až za dva,“ popsala vedoucí správního oddělení jihomoravského krajského úřadu Eva Sychrová.

První kolo volby prezidenta proběhne tradičně v pátek a v sobotu, tedy 11. a 12. ledna. Volební místnosti se v pátek otevřou úderem 14. hodiny, možnost dát někomu svůj hlas budou mít voliči do 22 hodin. V sobotu budou místnosti otevřené mezi 8. a 14. hodinou.

V instrukcích pro voliče je chyba

V instrukcích, které voliči obdrželi spolu s volebními lístky, se píše: "Ve druhém kole volby může volit i státní občan ČR, který alespoň druhý den druhého kola volby, tj. 25. ledna 2013, dosáhl věku 18 let." Datum je uvedeno špatně, datum druhého dne druhého kola je přitom 26. ledna 2013.

Prezidentští kandidáti
Zdroj: ČT24/ISIFA/ČT24

Volit budou moci i ti, kteří v době konání prvního kola nebudou v místě svého trvalého bydliště. „Voliči, kteří jsou v nemocnicích, v sociálních zařízeních, ale také ve vazbě nebo ve výkonu trestu odnětí svobody, měli dvě možnosti. Buď si mohli vyřídit voličský průkaz, nebo se nechali zapsat do zvláštního seznamu voličů, který vede obecní úřad, v němž se dané zařízení nachází. V den voleb vyjede okrsková volební komise do těchto zařízení,“ vysvětlila Sychrová. S voličským průkazem mohou lidé volit také v zahraničí na zastupitelských úřadech.

Pro první kolo už jsou zvláštní seznamy uzavřené a všechny voličské průkazy byly vydané, pro druhé kolo si voliči mohou dokumenty vyřídit formou písemné nebo elektronické žádosti nebo osobně na radnici. „Porovnáme-li tyto prezidentské volby například s volbami do Poslanecké sněmovny, tak můžeme říct, že zájem našich pacientů je veliký,“ potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová.

Volební lístky vydávají i volební komise

Volit může i ten, kdo do volební místnosti přijde bez hlasovacích lístků. „Může nastat situace, kdy lidé lístky vůbec nedostanou, nebo je budou mít poškozené – třeba od dětí, které je roztrhnou nebo ušpiní. Na žádost proto dostanou od volební komise celou novou sadu,“ řekla Sychrová. Volič do úřední obálky vloží pouze jeden hlasovací lístek toho kandidáta, kterému chce dát svůj hlas.

„Protože u těchto voleb se hlasovací lístky neupravují, lidé nikoho nekroužkují. Proto bude sčítání hlasů jednodušší. Očekáváme, že komise by měla mít výsledky spočítané za dvě až tři hodiny,“ dodala Sychrová. Tradičně nejrychleji jsou výsledky volby známé v nejmenším volebním okrsku, který se nachází ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku. Okrsek je sice svými 16 tisíci hektary stejně veliký jako celé Lichtenštejnsko, volí tu ale jen tři lidé. Ve volební komisi ale musí sedět minimálně 4 lidé, tedy paradoxně o jednoho víc, než může dorazit oprávněných voličů. O to jednodušší má pak komise sčítání hlasů.