Za přístupovou cestu ke koupališti je starosta Bučovic ochotný zaplatit

Bučovice - Spor o přístupovou cestu k bučovickému koupališti se po mnoha letech možná chýlí ke konci. Starosta se s majitelem pozemku, na kterém město vybudovalo vedlejší přístupovou cestu ke koupališti, dohodl na ročním nájmu 50 tisíc korun. Smlouvu musí ještě posvětit bučovická rada a zastupitelstvo.

„Vypadá to, že je to na dobré cestě. Zatím se zdá, že se dohodneme,“ pochvaluje si vyjednávání s městem Jiří Hrubý - syn majitele pozemku, na kterém dle jeho slov postavilo město svou cestu protiprávně. Po diskuzi se starostou přijal nabídku nájemného ve výši 50 tisíc korun ročně. Původní znalecký posudek města navrhoval roční nájemné jen 28 tisíc korun. Jiří Hrubý ale oslovil dva jiné soudní znalce, podle jejichž odhadu by mělo být nájemné alespoň 50 tisíc korun.

„V době, kdy s námi začalo město vyjednávat, stála hrubá stavba koupaliště. Teprve v té době žádali o stavební povolení. Říkali, že nás to zasáhne pár metry čtverečními, ale z pár metrů bylo nakonec tři tisíce metrů čtverečních,“ vysvětluje důvody sporů Hrubý.

Starosta připouští, že postup minulého vedení nebyl právně v pořádku. „Město používá pozemek bez toho, aby k němu mělo nějaký právní nárok,“ přiznává starosta Bučovic Radovan Válek (nez.). Proto se přiklonil k předběžné dohodě s majitelem pozemku. Připravenou smlouvu musí ještě schválit rada a zastupitelstvo města.

Bývalé vedení města s dohodou nesouhlasí

V bučovickém zastupitelstvu zasedají i členové bývalého vedení města, kteří s předběžným návrhem smlouvy nesouhlasí. „Já to nepovažuji ani za protiprávní, natož nezákonné. Měli jsme dohody,“ obhajuje své předchozí jednání bývalá bučovická starostka Šárka Šilerová (ODS). Podle názoru předchozího vedení města je lepším řešením vést cestu ke koupališti jinudy. Výstavba nové komunikace by ale stála tři miliony korun.

Prodražit se může i navrhovaná varianta. V případě dohody o nájemném by totiž majitel pozemku požadoval uhradit roční padesátitisícový nájem i zpětně za uplynulých šest let. „Za stávajícího stavu rozpočtu nejsme schopni dát 300 tisíc jednorázově jako splátku uplynulých let,“ připouští starosta Válek. V jednání jsou také detaily požadavků, které majitel pozemku vůči městu vznáší. Ačkoliv vedení města by rádo uzavřelo nájemní smlouvu na několik let, Jiří Hrubý dává přednost smlouvě jednoleté. V této věci bude vedení města s Jiřím Hrubým ještě jednat.

Jak se spor v Bučovicích vyvíjel?

V průběhu let došlo během sporu na soudní spor i na řadu potyček. Jiří Hrubý na znamení nesouhlasu se zastavěním jeho soukromého pozemku zablokoval přístupovou cestu na koupaliště. Na silnici postavil svůj vůz. Městská policie mu auto odtáhla, což Jiří Hrubý označil za krádež vozu z vlastního pozemku.

Celá kauza se táhne už od roku 2006, kdy Jiří Hrubý začal řešit pozůstalost po svém dědečkovi. Při projednávání zjistil, že město při stavbě koupaliště využilo tři tisíce metrů čtverečních z jeho pozemku, kde postavilo parkoviště a přístupovou cestu. Ačkoliv v roce 2007 podepsal Hrubý předběžný souhlas s užíváním pozemků, následné spory úmluvu zrušily. Problémy dříve nastaly v definování nezbytně nutného rozsahu stavby, který se město zavázalo dodržet. Podle Hrubého radnice pozemky zastavěla či znehodnotila téměř celé.

V březnu roku 2009 podal Hrubý na město trestní oznámení, a vznikl tak občanskoprávní spor. Reakcí na to byla žaloba, kterou město na Hrubého podalo. Soud ji ale zamítl. Nové vedení Bučovic dává přednost vyjednávání o nájmu.