Nejúspěšnější sochou letošního Sněhového království je polský Lev

Pustevny (Vsetínsko) - Ledová socha nazvaná Lev, kterou vytvořili polští sochaři Monika Jaszczaková a Damian Królik, se stala nejúspěšnějším dílem letošního 15. ročníku sochařského sympozia Sněhové království v Pustevnách na Vsetínsku. Nejvíce se líbila odborné porotě a za nejlepší ji vyhodnotili také diváci, kterých do prostor jednoho z nejznámějších lyžařských areálů na Moravě dorazilo několik tisíc.

Druhé místo v hodnocení odborné poroty získala ledová socha Science Fiction českého týmu, kterou vytesali Jan Šnéberger a Šárka Mikesková. Třetí příčku obsadil opět polský tým, tentokráte ve složení Anna Zarebová - Michal Śliwka s další ledovou sochou Papírová dáma. „Kvalita soch byla letos sakramentsky vysoká. Odborná porota se dlouho radila, k prvnímu místu se dopátrala až napotřetí. Na medailových příčkách se točilo jen pět soch,“ uvedl pořadatel akce Hrabal. Sami umělci vybrali za nejlepší sochu Science Fiction.

Víkendové počasí pořadatelům přálo, což se odrazilo i na diváckém zájmu. „Návštěvnost je vysoká. V sobotu bylo opravdu hezky. Dnes je sice pod mrakem, ale nefouká vítr a teplota se pohybuje kolem nuly,“ řekl Hrabal. Na Pustevnách je letos k vidění osm ledových soch v galerii ve stanu, jež bude otevřena až do 20. ledna, a k tomu tři obří sochy ze sněhu, které budou Pustevny zdobit do té doby, než samy roztají.

NO COMMENT: Ledové sochy na Pustevnách (zdroj: ČT24)

Sochařské sympozium ale dneškem nekončí. Příští sobotu k objektům přibude dalších šest soch ze sněhu. Vytvoří je týmy žáků základních škol, pro které pořadatelé nachystali menší sněhové válce než pro dospělé sochaře. Ti pracovali s válci o výšce i průměru tři metry nebo s ledovými bloky o objemu asi 80 litrů. Kromě českých letos přijely tři týmy z Polska a jeden ze Slovenska.

Při předchozích 14 ročnících Sněhového království vzniklo na Pustevnách přes 160 soch, na jejichž tvorbě se podílelo více než 100 výtvarníků z pěti zemí. Nejúspěšnějším dílem loňského ročníku byla ledová socha nazvaná Zvíře. Sochu vytvořila dvojice slovenských sochařů – Juraj Mucha a Martin Sedlák. Nejvíce se líbila odborné porotě i umělcům, získala i třetí místo v hodnocení diváků.