Gottfrei uvádí černobílé fotografie evropských měst od Imricha Vebera

Opava - Dokumentární fotografie z evropských měst představuje opavská galerie Gottfrei. Soubor snímků, jejichž autorem je už zavedený autor nejmladší fotografické generace Imrich Veber, nese název HOMOurban.

Na černobílých snímcích zachycuje opavský autor Imrich Veber barvy současných metropolí už od roku 2007. Ať už fotí v Lisabonu, Londýně, Paříži, Miláně, Bělehradě, Moskvě nebo české Opavě, zásadně si vybírá jen periferie a neznámá zákoutí měst.

„Celý soubor jsem koncipoval tak, že jsem popřel, nebo jsem se snažil popřít, místo vzniku fotografie. Takže při prvním pohledu na tu fotografii není vůbec podstatné, kde vznikla. Jde mi o identitu evropského člověka,“ uvedl Veber.

Podle galeristy Václava Minaříka Veber tímto projektem přesahuje nejen opavské zvyklosti, ale i ty evropské.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Imrich Veber svůj sociální dokument neinscenuje, nestylizuje. Zachycuje syrovou realitu. A není žádným začátečníkem. Za sebou má několik projektů, které bez příkras odhalují život bezdomovců nebo handicapovaných.

Imrich Veber o sobě říká, že spíš než jako fotograf se cítí jako dokumentarista. K vytvoření dokumentu totiž používá nejen fotoaparát. „Pracuju třeba na projektech, ve kterých se zamýšlím nad letáky a jinými materiály, které lidem chodí do poštovních schránek, aniž by si je objednali,“ vysvětluje Veber.

Vedle Galerie Gottfrei vystavuje práce Imricha Vebera také opavský Dům umění. Sedmdesát nejlepších snímků ze souboru HOMOurban obsahuje také stejnojmenná knížka.