Stavbě protipovodňových hrází v Tlumačově už majitelé pozemků nebrání

Tlumačov - Tlumačovu na Zlínsku svitla naděje – po dlouhých letech vyjednávání je vesnice blíž ochraně před povodněmi. Až po šesti letech se vodohospodářům konečně podařilo přesvědčit několik majitelů k prodeji pozemků. Kvůli průtahům ale obec přišla o osmdesátimilionovou dotaci, kterou je podle podmínek možné čerpat nejpozději do konce roku 2013. Kdy se začne stavět, není doposud jasné, a to i z důvodu navýšení nákladů.

V Tlumačově je zatím sníh. Voda v této podobě místním nevadí. Strach z ní mívají hlavně v létě a na jaře. Třeba Marie Machálková zažila povodně několikrát. Tu nejničivější před šestnácti lety jí připomíná cedule na domě, která je svědkem, kam až voda z rozvodněného koryta sahala. Vytrvalých dešťů se důchodkyně bojí stále.

„Jakmile začne pršet, už mám nervy. Co mám dělat. Dočkat se toho na stáři není sranda,“ svěřila se obyvatelka Tlumačova.

Při povodních voda sahala do téměř dvou metrů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Staletá voda v roce 1997 proměnila Tlumačov v jezero a poničila desítky domů. Obec tehdy patřila k nejpostiženějším ve Zlínském kraji. Plánovaný čtyřkilometrový ochranný val protne pozemky 155 soukromých vlastníků.

Protipovodňová ochrana Tlumačov
Zdroj: ČT24/www.tlumacov.cz

„Bohužel kvůli některým majitelům pozemků to nebylo možné. Ti se bránili výkupům, nebo se jim cena za výkup zdála velmi nízká,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Někteří souhlasili jedině s prodejem celého pozemku, nikoliv pouze jeho části.

Mnozí obyvatelé, které povodně velmi citelně zasáhly, tyto postoje nechápali. Koncem loňské zimy, kdy přišlo tání sněhu, si někteří z nich kolem svých domů navezli hromady hlíny. Teprve po šesti letech vyjednávání Povodí Moravy konečně získalo souhlas všech. „Stavba bude kopírovat řeku Mojenu a ochrání obyvatele až před staletou vodou,“ řekla Tomíčková.

Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková o stavbě hrází v Tlumačově (zdroj: ČT24)

Kvůli průtahům se stavba výrazně prodraží

Kdy budou lidé v Tlumačově před velkou vodou chráněni, není zatím zcela jasné. Povodí Moravy chce ochrannou hráz začít stavět už v příštím roce. „Momentálně aktualizujeme projektovou dokumentaci, následně ji posoudí strategický expert,“ řekla Tomíčková. Otázkou jsou ale peníze.

Daň za zdlouhavá jednání je vysoká. Z původních 80 milionů přijde stavba hráze až na 100 milionů. Navíc vodohospodáři přišli o ministerskou dotaci, z které by projekt kompletně zaplatili. Peníze totiž měly být proinvestované do konce roku 2013, kdy evropský program končí. Další dotační program Ministerstvo zemědělství zatím nevyhlásilo.