Důl Hlubina čeká rekonstrukce za téměř 200 milionů korun

Ostrava - Národní kulturní památka Důl Hlubina v Dolních Vítkovicích v Ostravě se dočká velkorysé rekonstrukce. Sdružení Dolní oblast Vítkovice získalo ve spolupráci se sdružení Hlásím se k továrně dotaci 192 milionů korun na přestavbu historických budov dolu ve vzdělávací a kulturní centrum.

Peníze jsou z Integrovaného operačního programu Ministerstva kultury a sdružení uspěla s projektem nazvaným Zpřístupnění a nové využití národní kulturní památky Hlubina.

„Stávající budovy by se měly rekonstrukcí proměnit v netradiční vzdělávací ateliéry, klubovny, zkušebny, místnosti pro výuku, prezentační prostory nebo sály. Stanou se součástí městské a regionální infrastruktury,“ vysvětlovala mluvčí Dolní oblasti Vítkovice Eva Kijonková. Dodala, že důl se symbolicky vrátí k třísměnnému, tedy nepřetržitému provozu.

Nové využití čeká na staré koupelny, kompresorovnu, těžní věž, trafostanici, jídelnu a sklad.

„Všechny památkově chráněné objekty zrekonstruujeme, připojíme na technické sítě i dopravní infrastrukturu a vylepšíme také okolní plochy, aby z nich vznikla přirozená veřejná prostranství,“ uvedl Rohan Broskevič z Dolní oblasti Vítkovice.

Přestavba Hlubiny by měla začít letos v dubnu a skončit na začátku roku 2015.

Šéf sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela zdůraznil, že cílem je propojit Hlubinu s dolnovítkovickým areálem a již obnoveným plynojem Gong, Vysokými pecemi a energetickou ústřednou.

Důl Hlubina byl založen v roce 1852. Zásoboval uhlím přilehlé koksárenské provozy Vítkovických železáren. Poslední vozík s uhlím z Hlubiny vyjel v červnu 1992.

Vydáno pod