Nejčastější přestupek řidičů kamionů? Nedodržují odpočinkové časy

Jižní Morava - Na pravidelné preventivní akce sází policisté kontrolující kamionovou dopravu. Zatímco v minulosti velká část řidičů neměla ponětí o nutnosti dodržovat pravidelné odpočinkové přestávky, nyní přibylo případů manipulace s tachografy.

„Nejčastější prohřešky řidičů kamionů jsou nedodržení bezpečnostních přestávek a nedodržení denní doby jízdy,“ prozradil vrchní asistent krajského oddělení silničního dohledu Michal Řeřucha.  Podobné i další závěry přinesla dnešní dopravní akce, která se soustředila na rychlostní silnici R52. Ve směru na Brno i na Mikulov kontrolovala řidiče a jejich vozy mobilní policejní jednotka.

No comment: Silniční kontroly kamionů (zdroj: ČT24)

„Dnešní preventivní akce je zaměřená na nákladní dopravu. Policisté kontrolují nebezpečný náklad, povinnou výbavu. U řidičů se provádí i dechová zkouška,“ řekla Petra Hrazdírová z preventivně informačního oddělení. Do centra zájmu policistů se dostala také váha nákladních aut.

I v oblasti kamionové přepravy se mění složení přestupků. „V posledních dvou letech už ubylo řidičů, kteří nemají ponětí o dodržování odpočinku. Rozrůstá se ale manipulace s tachografy,“ uvedl Řeřucha. Zároveň odhadl, že v průměru se při podobné akci udělí jedna kauce zahraničnímu řidiči a podá se několik oznámení na krajský úřad v souvislosti s prohřešky tuzemských řidičů.

Během dne stihli policisté zkontrolovat 25 kamionů a udělit devět pokut. Dva kamiony byly přetížené, ve čtyřech případech nebyl zcela v pořádku technický stav vozu. Tři řidiči pak nebyli dostatečně vybaveni ochrannými pomůckami pro převážení nebezpečného náklady.