Ostravská banda má v Německu koncert složený ze světových premiér

Ostrava - Ostravskou bandu čeká v sobotu unikátní koncert, který v Kolíně nad Rýnem pořádá německý rozhlas Westdeutscher Rundfunk Köln - WDR. Program mezinárodního komorního orchestru, který se specializuje na soudobou hudbu, bude složený ze samých světových premiér. Některé byly zkomponované teprve minulý týden.

Soubor nastudoval dvě české tři světové premiéry. Autoři jsou světoznámí skladatelé jako Christian Wolf nebo Alex Mincek, dále Petr Cígler a Maria de Alvear a také umělecký šéf a dirigent Ostravské bandy Petr Kotík. Skládali přímo na objednávku Ostravské bandy nebo pořadatelů německého koncertu.

Kotík uvedl, že toto vystoupení nemá mezi koncerty českých orchestrů v zahraničí obdoby. „Byl to pro nás velký krok do neznáma. Musím říct, že když jsme začali zkoušet, trochu jsem se chytal za hlavu. Po třech dnech zkoušek jsem se trochu uklidnil,“ uvedl Petr Kotík, který žije napůl v Ostravě a v New Yorku.

Ostravskou bandu Kotík založil v roce 2005 jako rezidenční komorní orchestr festivalu Ostravské dny. Členy jsou mladí instrumentalisté z Česka, Polska, Maďarska a ze Spojených států amerických. Repertoár tvoří stěžejní díla 20. století a kompozice současných skladatelů. Soubor vystupuje na prestižních pódiích. Samostatné koncerty měl na pařížské konzervatoři, v Carnegie Hall a v Lincoln Center v New Yorku, na berlínské akademii, na Pražském jaru, na festivalu v Madridu. Spolupracuje také s Národním divadlem moravskoslezským.

Koncert německého rozhlasu je součástí série Ensemble Europa. Cílem je prezentace evropských orchestrů zaměřených na soudobou hudbu. Přenos z koncertu odvysílá stanice WDR ve čtvrtek 24. ledna. Čeští fanoušci si jej mohou poslechnout prostřednictvím webových stránek www.wdr3.de.