Obce nemají lidi na úklid sněhu. Musí se spoléhat na ochotu místních

Ivančice/Bučovice - S originálním nápadem, jak se vypořádat se zimním úklidem, přišli v jihomoravských Ivančicích. Požádali o pomoc přímo obyvatele - desítky lidí tady dobrovolně a ze solidarity se sousedy pravidelně zametají sníh před vlastními domy.

V Ivančicích už druhým rokem spoléhají na solidaritu obyvatel. Stejně jako vloni i letos uveřejnilo město výzvu, zda by lidé mohli odklízet sníh před svými domy, přestože podle zákona je to povinnost města. Podle šéfa technických služeb je to vcelku úspěšné. Kdo byl zvyklý uklízet, uklízí, i když by podle zákona nemusel. Hlavně na sídlišti lidé uklízejí. Město samozřejmě jako první odklízí silnice a chodníky jdou na řadu až poslední.

Vedoucí ivančického technického a investičního odboru Josef Janíček (zdroj: ČT24)

V době, kdy řada lidí ještě spí, v Ivančicích už lze slyšet lopaty či sněhové frézy. Když totiž napadne sníh, místní lidé vyráží do zimy i před šestou hodinou ranní, aby uklidili zapadané chodníky. A dělají to i přesto, že už tři roky je starost o chodníky povinností města.

Jedním z lidí, kteří pravidelně pomáhají s úklidem sněhu, je i Petr Jelínek. „Myslím si, že uklidit si před svým prahem není špatný návyk,“ vysvětlil svou pomoc Jelínek.

Pomáhá i Vratislav Hlaváč. V místním domově důchodců bydlí už asi deset let. Stejně dlouhou dobu před ním každou zimu poklízí. Nechce totiž nechat práci na dvou ženách, které mají na zametání chodníků Ivančice k dispozici. Ženy samy totiž zvládnou poklidit pouze nejužší centrum města. Pro sypače jsou zase prioritou hlavní silnice. Sídliště tak musí čekat až několik hodin. „Požádali jsme proto občany, zda by nebyli ochotni se podílet na úklidu. Víme totiž, že nemáme šanci sami všechno uklidit, když napadne více sněhu naráz,“ uvedl vedoucí ivančického technického a investičního odboru Josef Janíček.

Letos navíc vedení města musí spoléhat na solidaritu místních obyvatel více než kdy jindy. Přišlo totiž o patnáct lidí, kteří jako nezaměstnaní pracovali ve veřejné službě a se sněhem pomáhali. Veřejnou službu pro nezaměstnané ale Ústavní soud v listopadu zrušil. „Je to nesmírná škoda, protože odváděli velký kus práce,“ podotkl Janíček.

I několik zametených metrů před vlastním domem je pro město vítaná pomoc. Na úklid více než čtyřiceti kilometrů silnic a chodníků totiž může za celou zimu vydat maximálně půl milionu. A místní to vědí. Někteří proto pomáhají, co jim síly stačí. „Nenecháváme to jenom na městě. To by všechno ani nezvládlo,“ uvedla místní obyvatelka Alena Zedníková. Navíc jsou podle ní někteří lidé zvyklí uklízet bez ohledu na to, kdo má zasněžené chodníky oficiálně na starosti. „Jsme zvyklí uklízet. Dělali jsme to vždycky a děláme to automaticky i teď,“ dodala Zedníková.

Pomoci lidí využívá město zejména tam, kde se technika nedostane. „Většina chodníků je pro naši techniku dostupná, ale některé nejsou. Tam využíváme ochotu místních lidí,“ uvedl Janíček.

Na ochotu místních lidí musí spoléhat i v Bučovicích. Stejně jako v Ivančicích přišlo vedení města po rozhodnutí Ústavního soudu o velkou pomoc v podobě nezaměstnaných lidí. „Jestliže jsme měli předtím deset pracovníků navíc z veřejné služby, tak je to teď samozřejmě vidět,“ uvedl místostarosta Bučovic Jiří Horák (KDU-ČSL).

Stále více obcí a měst tak musí doufat, že místní lidé budou ochotni zadarmo a ve svém volném čase obléct teplé oblečení a chodníky ve městě zamést.