Národní divadlo moravskoslezské má sedm nominací na Cenu Thálie

Ostrava - Národní divadlo moravskoslezské získalo sedm užších nominací na divadelní Cenu Thálie, která si klade za cíl vyzdvihnout nejlepší umělecké výkony v uplynulém roce. V historii této prestižní ceny je to rekordní počet nominací pro jednu scénu.

V kategorii Thálie za mužský operní výkon jsou dokonce všichni tři nominovaní za role v inscenacích ostravského divadla - Aleš Briscein za Romea v opeře Romeo a Julie, Luciano Mastro za Kudrjaše v Janáčkově opeře Káťa Kabanová a Tomáš Černý za Rinalda v Dvořákově Armidě.

Vedle Romea bude o Thálii bojovat také představitelka Julie - Jana Šrejma Kačírková - nová členka ostravského operního souboru. „Čekal jsem od ní hodně, ale tohle je ještě mnohem více,“ reagoval hudební ředitel Národního divadla moravskoslezského Robert Jindra. Celkem čtyři úžští nominace za operní role v ostravských inscenacích podle něho potvrzují smysluplnost a hodnotu regionálního kulturního života, který v složitější rozpočtové situaci dokáže konkurovat velkým divadlům.

Herecká asociace si všimla výkonu člena ostravského činoherního souboru Igora Orozoviče. Nominovala ho za roli Faraona v muzikálu Josef a jeho kouzelný plášť, ve kterém tento herec pouze zpívá. Šestou nominaci převzala baletka Lucie Skálová za Sakuru v baletu Poslední samuraj. Sedmičku vybraných umělců, kteří zazářili v ostravských představeních, uzavírá Martina Šnytlová. Upoutala rolí Heleny v operetě Polská krev.

Mluvčí divadla Viola Kučerová doplnila, že v širších nominacích se objevili další umělci působící v Ostravě - Jana Sýkorová za roli Varvary v Janáčkově Kátě Kabanové, Tomáš Novotný za Josefa v muzikálu Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť, Filip Staněk za Adama v baletu Poslední samraj a a Renáta Klemensová za roli Olgy v Kuřačkách.

Ředitel Národního divadla moravskoslezského Jiří Nekvasil potvrdil, je to unikátní úspěch. Druhým nejúspěšnějším divadlem co do počtu užsích nominací je Brno. To, kdo Thálii ve finále získá, bude jasné 23. března na slavnostním vyhlášení vítězů.

O laureátech rozhoduje Kolegium pro udílení Cen Thálie, které jmenuje prezidium Herecké asociace. Letos vyhlásí vítěze už podvacáté.