Povodí Moravy se pustilo do opravy Rakovecké zátoky

Brno - V Rakovecké zátoce na Brněnské přehradě se intenzivně pracuje na rekonstrukci schodů a zpevnění břehu. Investice Povodí Moravy má návštěvníkům oblíbené zátoky zajistit bezpečnější přístup do vody.

Do oprav Rakovecké zátoky se Povodí mohlo pustit jen v zimě, kdy se Brněnská přehrada upouští, hladina je tak níž než jindy. Stavbaři se tak mohli pustit do rozebírání poškozeného schodiště. Nový přístup do vody bude širší a místo osmi schodů jich zbyde jen pět.

„Schody budou bezpečnější. Tento úsek přehrady byl z našeho pohledu nejhorší. Hlavně je často navštěvovaný turisty, proto jsme se rozhodli, že ho opravíme,“ řekla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Rekonstrukce zátoky by měla být hotová letos v březnu. „Záleží na počasí,“ dodala mluvčí.

Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková o rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Na opravu zátoky navážou úpravy v lokalitě Kozí horka. Před půjčovnou loděk se místy urovnají betonové panely. V místech, kde chybí, břehy zpevní kamenný zához. Náklady na obě akce se vyšplhají na čtyři až pět milionů korun.

Část přehrady tak do nové sezóny vstoupí v novém kabátu. Povodí se ale nejvíc stará o to, aby udrželo vodu čistou. Právě od kvality vody se totiž odráží počet návštěvníků. „Na jaře opět odstartujeme projekt pro čistou vodu. Znovu vztyčíme aerační věže, které provzdušní vodu, a tím eliminují množení sinic. Zároveň spustíme dávkování síranu železitého, který na přítoku vysráží fosfor,“ potvrdila Tomíčková.

I další přehrady se připravují na novou sezónu

Připravená na novou sezónu je už Luhačovická přehrada. Vodohospodáři ji před dvěma lety vypustili, aby vybagrovali bahno ze dna. Teď už je přehrada zase napuštěná. „Opravili jsme komunikaci kolem přehrady, její povrch je vhodný pro cyklisty i inline bruslaře. V tuto chvíli dokončujeme osvětlení, které by mělo být hotové letos v březnu. Přehrada je připravená na novou sezónu,“ popsala aktuální situaci Tomíčková.

Ani ne půl roku po napuštění je zase bez vody nádrž v Jevišovicích na Znojemsku. Po loňské rozsáhlé rekonstrukci se objevila první závada – netěsnící spodní uzávěra v přehradní hrázi. Vodohospodáři tak museli přehradu znovu vypustit, aby dodavatel mohl závadu odstranit.

Stavbaři stále pracují také na přehradě u Plumlova. „V současné době finišujeme s opravou návodního líce. Na jaře rozjedeme opravu koruny hráze, to už se může odehrávat za současného napouštění vody. Harmonogram upravujeme tak, abychom ty zásadní věci měli za sebou co nejdříve,“ řekla Tomíčková.