Věříš si? V soutěžním pořadu si děti testují vědomosti i fyzičku

Mít přehled v různých oborech, ale také zručnost, pohotové uvažování a dobrou kondici - to jsou předpoklady úspěchu v zábavné televizní soutěži Věříš si? určené školákům od páté do sedmé třídy. Brněnské studio České televize pořad připravuje už šestým rokem. Nahlédněte s námi do jeho kuchyně.

Kolik má čeština pádů? Jak se jmenuje hlavní město Slovenska? Kolik dnů má přestupný rok? Tak vypadá typické zahřívací kolo v soutěži. Otázky zní možná jednoduše, ovšem jak napovídá název Věříš si?, ve studiu může být všechno úplně jinak. Zkuste si stoupnout před kamery, ostrá světla a hlediště plné diváků.

„Když se děti tváří trochu vystresovaně nebo ztrémovaně, tak jim vždycky říkáme, že je přece super, že nemusí být ve škole. Přijdou o nějakou písemku, a navíc si s námi můžou vyzkoušet něco nového,“ řekla sympatická moderátorka Kamila Zetelová. Žádný univerzální recept na výhru ale nemá. „Prvním krokem je najít v sobě odvahu a přihlásit se k nám. Někdo je lépe vybavený fyzicky, jiný vědomostně, ale ani jedno z toho není zárukou výhry,“ míní.

Moderátorka Kamila Zetelová o pořadu Věříš si? (zdroj: ČT24)

V každém díle se vždy utkají čtyři soutěžící, kteří závodí ve čtyřech disciplínách. Po zahřívacím kole je čeká triatlon, kde musejí prokázat kondičku i schopnost soustředit se i pod běžící časomírou. Následuje vědomostní kvíz, kde soutěžící vybírají správnou odpověď z několika možností, a nakonec virtuální hra na konzoli, která je zároveň hlavní cenou pro toho, kdo v souboji nasbírá nejvíce bodů a zdolá výzvy v superfinále.

V napínavé hře nechybí ani oddechový čas v podobě rubriky Seznamte se, která je ideální příležitostí pro děti z řad diváků, aby se pochlubily svými zajímavými koníčky a zájmy.

Podle moderátorky se v soutěži často objevují děti, jejichž široký záběr různých koníčků překvapí. „Já jsem v jejich věku zpívala ve sboru, chodila na klavír, ráda jsem cestovala, což mi vydrželo dodnes. A taky mě bavily jazyky. Docela mě překvapuje, že to se tady moc neobjevuje. Ale možná je to tím, že ovládat jazyky je dnes už běžná věc,“ svěřila se se svými zájmy Kamila Zetelová.

Možností je více, děti ale zůstávají stejné

Spoluautorem pravidel pořadu je režisér Eugen Sokolovský ml. Mnozí si jistě vzpomenou také na jeho dřívější televizní soutěže pro děti, například Hip Hap Hop nebo Holky a kluci z jedné lavice. „Pořadům pro děti se věnuji od svých 24 let, od doby, kdy jsem dostudoval JAMU,“ zavzpomínal režisér.

Režisér Eugen Sokolovský ml. o pořadu Věříš si? (zdroj: ČT24)

Že se mu tato práce skutečně dostala pod kůži, svědčí i jeho vystupování ve studiu. Srší energií, děti neustále běhá z režie povzbuzovat, a dokonce si s nimi neváhá vyzkoušet soutěžní virtuální hru. „Celý svůj život žiju mezi dětmi, což je možná nakažlivé,“ pousmál se Eugen Sokolovský ml. Ačkoliv televizní soutěže a jejich disciplíny se mění, děti jsou podle něj pořád stejné. „Samozřejmě, dnes mají úplně jiné možnosti, ale v jádru jsou pořád stejné. Většinou se nám hlásí děti, které jsou ctižádostivé, které chtějí samy sobě něco dokázat nebo touží po ceně, ale ví, že pro to musí něco udělat – a to je velký přínos i pro všechny ostatní,“ je přesvědčený.

Soutěžící vylosuje počítač

Dostat se do soutěže ovšem není jen tak. Databáze přihlášených aktuálně čítá neuvěřitelných sedm tisíc jmen. „Hlásí se nám tolik dětí, že bychom tady museli strávit padesát let, abychom je mohli všechny vzít,“ krčil omluvně rameny režisér.

Šanci dostat se do pořadu však mají podle dramaturgyně pořadu Petry Špičkové všichni stejné. Nezáleží na tom, jaké má kdo známky nebo jak vypadá. "Je nutné se přihlásit pomocí formuláře na našich stránkách. Soutěžící pak vybírá počítač, který vylosuje čtyři soutěžící a čtyři náhradníky,„ vysvětlila Petra Špičková. “Často se nám ale stává, že dětem zavoláme a nemají zájem, nebo s nimi například zrovna nemá kdo přijet," dodala. V takovém případě tvůrci pořadu doporučují, aby to zájemci zkusili znovu. Třeba to vyjde příště.

Pořad Věříš si? vysílá Česká televize každé pondělí od 17:38 na ČT2 jako součást dětského pásma Planeta YÓ.

Vydáno pod