Ostravské Kubínovo kvarteto oslaví čtyřicet let

Ostrava - Ostravské Kubínovo kvarteto slaví v letošní koncertní sezóně čtyřicet let. Vzniklo na ostravské konzervatoři, se kterou jsou jeho členové dodnes svázáni jako pedagogové. Narozeniny si připomenou 28. ledna koncertem v Domě kultury města Ostravy, pro který vybrali skladby oblíbených skladatelů – Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a Antonína Rejchy.

Součástí koncertu bude křest knihy Kubínovo kvarteto 1972-2012, kterou o tomto komorním smyčcovém souboru napsala Hana Adámková-Heidrová.

Kvartet hraje ve složení Luděk Cap - 1. housle, Jan Niederle - 2. housle, Pavel Vítek - viola a Jiří Zedníček - violoncello.

Těleso bylo vždy úzce spojeno také s Janáčkovou filharmonií, v letech 1987 až 1992 a 2006 až 2010 bylo komorním souborem ostravské filharmonie.

Soubor koncertoval na významných festivalech v Česku i zahraničí, vystupovala téměř ve všech evropských zemích. Dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem Ostrava, kde čtveřice umělců nahrála mnoho kvalitních nahrávek, například Haydna, Mozarta, Dvořáka, Janáčka a další. K nejnovějším patří cédé s kvartety Jana Křtitele Vaňhala a další s kvartety Carla Stamitze, Vítězslava Nováka a Hobojovým kvintetem Antonína Rejchy s hobojistou Dušanem Foltýnem.