Druhé kolo prezidentských voleb začalo. Zeman nebo Schwarzenberg?

Ostrava – Dnes ve dvě hodiny odpoledne začalo druhé kolo historicky první přímé volby prezidenta České republiky. V Ostravě odvolili první voliči. „Chci odjet na hory, tak jsem přišel přesně na dvě,“ říká Ladislav Merta z Ostravy-Přívozu. Koho asi volil? Kdyby bylo jen na voličích Moravskoslezského a Olomouckého kraje, Karel Schwarzenberg, který postoupil do finále těsně za Milošem Zemanem, by se do druhého kola vůbec nedostal. Ale kdyby šlo jen o město Olomouc, tak by byl vítězem právě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V Ostravě, která překvapila podprůměrnou voličskou účastí, by to byl ale jasně bývalý sociálnědemokratický premiér.

Dá se předpokládat, že tradičně levicově volící severní Morava tak bude opět důležitým regionem. Byl by zázrak, kdyby ve druhém kole nevyhrál Miloš Zeman, který v prvním kole získal v Moravskoslezském kraji téměř 29 procent, zatímco Karel Schwarzenberg jen necelých 15. A v Olomouckém kraji to bylo hodně podobné - Zeman dostal 27 procent, Schwarzenberg 17.

Oproti prvnímu kolu si nicméně vyzvedlo daleko více lidí voličské průkazy, což znamená zvýšený zájem mladých lidí. Konkrétně v Ostravě si přišlo pro průkaz 330 lidí, dvakrát více než v prvním kole. „Jsem sám překvapen, jak mne tyto prezidentské volby vzrušují. Nejdříve jsem si myslel, že mi to bude jedno, že do druhého kola se v této zemi nikdo jako Schwarzenberg nemá šanci dostat, ale potěšilo mne, že mnoho lidí uvažovalo jako já. Takže rád opět splním svou povinnost, i když budu v Praze,“ řekl student ekonomie Univerzity Karlovy v Praze Lukáš Gregor, když si vyzvedl voličský průkaz.

Podobně jako on předem zveřejnili svou volbu i někteří neúspěšní prezidentští kandidáti z prvního kola. Vladimír Franz i Jan Fischer prozradili, že jsou pro Zemana. To řekl a řádně odůvodnil také nejznámější ostravský průmyslník Jan Světlík. „No, já si myslím, že pan Zeman má velmi dobrý vztah k českému byznysu. Musím říct, že je to člověk, kterého jsem i v době, kdy byl premiérem, potkával buď ve Vítkovicích nebo třeba taky ve ŽĎASU a ostatních fabrikách. Je to člověk, který se zajímá o to, co se děje v průmyslu a myslím, že tomu navíc rozumí,“ řekl Světlík České televizi.

Naopak Schwarzenbergovi vyjádřila podporu původem ostravská zpěvačka Marie Rottrová nebo Richard Krajčo bývalý občan Havířova, tedy regionu, kde by Zemana volilo více než 30 procent lidí a Schwarzenberga jen 10 procent. „Český stát si zaslouží mít, po nějaké odmlce, v čele zase někoho ušlechtilého. A já bych byl rád na svého prezidenta zase pyšný,“ vysvětlil herec a zpěvák.

1318 volebních okrsků Moravskoslezského kraje je připraveno na více než milion voličů. Dnes mohou vyjádřit svůj názor do deseti večer, zítra od osmi rána do dvou hodin odpoledne. V celé republice je 8,4 milionu oprávněných voličů a téměř patnáct tisíc volebních místností, ve kterých jsou na ně připraveni členové volebních komisí. Česká televize bude volbu aktuálně sledovat.