Odbory dopravního podniku chtějí vědět, proč klesla hodnota Ekovy

Ostrava - Odboráři Dopravního podniku Ostrava chtějí, aby policie prošetřila, proč se během dvou let snížilo základní jmění jeho dceřinné firmy EKOVA, která opravuje tramvaje a trolejbusy. V obchodním rejstříku je totiž zapsána s hodnotou půl miliardy korun, když se ale dělal posudek pro její případný prodej, ohodnotil ji znalec jen na 300 milionů.

O dvě stě milionů chudší je podle znalců za dva roky existence Ekova, i když každý rok vytvářela zisk. Odboráři se kvůli tomu rozhodli podat podnět policii. Město chce totiž část akcií firmy prodat strategickému partnerovi a odbory mají strach, že by mohlo na transakci tratit.

„Je to přinejmenším podivné, protože když to udělají ještě dvakrát, tak tam už zbude jen hodnota povinná pro zápis společnosti do obchodního rejstříku. Pak se to může věnovat někomu za pět korun,“ uvedl odborář Dopravního podniku Ostrava Čestmír Pokojský.

Dopravní podnik, který je majoritním vlastníkem Ekovy, na krok odborářů reagoval jen písemnou odpovědí. „Jedná se o rozdíl mezi dvěma znaleckými posudky uvedené společnosti, které s odstupem více než dvou let vypracovali dva nezávislí znalci. Oba znalci používali standardní metodiky, avšak s odstupem času a vlivem ekonomické situace došlo ke snížení tržní hodnoty akcií této společnosti,“ uvedl v písemném vyjádření mluvčí dopravního podniku Miroslav Albrecht.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Odboráře ale neuspokojilo. „Já se domnívám, že ke snížení hodnoty akcií nedošlo, protože ta firma funguje, má zakázky a pracuje v zisku,“ trvá na svém odborář Pokojský.

Ani město prý odboráře nechápe. K porušení správy majetku Ekovy prý nedošlo. „Žádné ocenění znalců mne nezajímá, protože podstatné je, jaký to má význam. A pokud chce někdo koupit podíl, tak mě zajímá kolik chce nabídnout. Jaké je ocenění, to je mi upřímně jedno,“ prohlásil primátor Ostravy Petr Kajnar.

O prodeji dvoutřetinového podílu v Ekově rozhodnou zítra ostravští zastupitelé. Minulý týden ho radní nedoporučili. Konsorcium Škoda Transportation a Krnovské opravny a strojírny nabídly 160 milionů korun. To je podle vedení radnice málo. Podle všeho tak i zastupitelé prodej odmítnou.