Digitalizace posiluje konkurenceschopnost malých kin

Brno - Pryč s nostalgií v podobě 35milimetrových pásek. Malá kina bojují s odlivem návštěvníků digitalizací vysílací techniky. Díky tomu mohou nabídnout premiéry nejnovějších filmů ve stejnou dobu jako multiplexy ve velkých městech, jako i 3D verze. Digitalizace a rekonstrukce, ačkoliv velmi nákladné, mnohá kina zachránily před postupným zánikem, jak vyplývá ze statistik za loňský rok.

Investice do nových promítaček se pohybují kolem 2,5 milionu korun. Přinášejí nejen výrazně lepší kvalitu projekce, ale i možnost distribuce neomezeného počtu kopií v den premiéry. Doposud si malá kina musela počkat, až kopii získají od konkurence, a novinkové tituly se k nim dostaly se zpožděním. Teď mohou směle konkurovat i velkým multiplexům.

Atraktivnější nabídka láká více návštěvníků

Na konci roku 2011 prošlo digitalizací také kino v Blansku, celkem za 3,5 milionu korun. Počet diváků loni ve srovnání s předloňským rokem vzrostl o 4 000 na 23 500 lidí. „Kino vydělalo 2,6 milionu korun, což je meziroční nárůst o milion korun,“ řekl blanenský místostarosta Jiří Crha (ODS).

Město tato čísla příjemně překvapila, před digitalizací se totiž kino potýkalo před strmým poklesem návštěvnosti. Teď se zdá, že spousta obyvatel Blanska dává přednost lokálnímu kinu před dojížděním do Brna. O premiéry nejnovějších filmových hitů nebo 3D verzi nepřijdou ani tam.

Jednotlivá promítání jsou navíc pro kina levnější – díky tomu mohou nabízet například představení pro školy nebo důchodce za snížené vstupné.

Kino Centrál
Zdroj: ČT24

Řada kin ale potřebuje i rekonstrukci dlouho zanedbávaných prostor a výměnu dalšího vybavení. Například před rokem dokončená přestavba kina Nadsklepí v Kroměříži si vyžádala přes 40 milionů korun. Nadsklepí se kromě digitalizace dočkalo výměny zchátralých oken a dveří, zastaralé vzduchotechniky, elektrorozvodů a osvětlení nebo opravy vytápění, získalo pohodlnější sedadla a sál má výrazně lepší akustiku. Polovinu nákladů pokryly evropské dotace.

Digitalizace vybraných jihomoravských kin

Blansko - ANO

Boskovice - ANO

Brno Art - ANO

Brno Lucerna - ANO

Brno Scala - NE, kino končí

Břeclav - ANO

Hodonín - ANO

Ivančice - ANO

Oslavany - ANO

Rosice - připravuje se

Tišnov - ANO

Veselí nad Moravou - ANO

Vyškov - ANO

Zřejmě poslední sezónu loni promítalo mnoho letních kin. Už minulý rok se jim nedařilo sehnat některé žádané filmové novinky, které už distributoři nabízeli pouze v digitálních formátech. Zakoupit nákladné digitální promítačky se pro sezónní akce podle provozovatelů nevyplatí. V repertoáru jim tak zůstanou pouze archivní filmy. Není však jisté, zda by nabídka starších filmů nebo myšlenka „retro kina“ oslovila také diváky.

Některá kina budou promítat z Blu-ray disků

V podobné situaci se ocitla i kina v malých obcích. Kino v Šebetově funguje už 75 let, statisícové částky nutné pro pořízení moderní digitální promítačky jsou pro obec nereálné. „Velkou nevýhodou je, že na digitalizaci Ministerstvo kultury momentálně nenabízí žádný dotační program. Spolky nebo malá města tak velké investice samy neutáhnou,“ řekl starosta Šebetova Zdeněk Čížek (bez pp).

Jelikož většina distributorů už filmy na klasických páskách nenabízí, bez obměny techniky by letos v Šebetově mohli promítnout pouze čtyři nové filmy. Alespoň dočasně se proto rozhodli pro alternativu. „Vydáváme se cestou malé digitalizace – takzvané HD E-Cinemy. Pořizovací náklady jsou zde asi desetinové,“ uvedl Čížek.

Starosta Šebetova Zdeněk Čížek o "malé" digitalizaci (zdroj: ČT24)

Zatímco v klasicky digitalizovaných kinech se filmy promítají z pevných disků, u alternativy z Blu-ray disků pomocí speciálních projektorů. Nevýhodou je, že na tomto nosiči se nové tituly objevují běžně až po třech měsících od premiéry. „Pro nás se tak téměř nic nemění, vždy jsme filmy hráli až poté, co je odehrála velká městská kina,“ míní Zdeněk Čížek.

I zde je možné najít pozitiva – zatímco minimální ceny projekcí klasicky digitalizovaných kin diktují distributoři, vstupné při promítání z Blu-ray disků si určují sami provozovatelé kina. Díky tomu mohou nabídnout mnohem příznivější ceny. Přesto je toto řešení podle Zdeňka Čížka spíše dočasné. „Musíme si uvědomit, že se v současné době digitalizuje celý svět. Technologie, které jsou teď nepřiměřeně drahé, postupně zlevní. Po třech čtyřech letech si je snad budeme moci dovolit i my,“ očekává.