Ústavní soud zamítl stížnost odsouzeného, který vláčel muže za autem

Brno - Soudy se definitivně vypořádaly s tresty za mimořádně brutální napadení, kterého se na jaře 2010 v Šenově nedaleko Havířova dopustili dva mladíci. Muže, se kterým se dostali do sporu, vlekli stovky metrů přivázaného na laně za autem. Ústavní soud zamítl stížnost jednoho z nich - Petra Dudiče, kterého za to soudy poslaly do vězení na 17 a půl roku.

Jeho spolupachatel Jakub Mikula si proti trestu 19 let stížnost podle ČTK pravděpodobně nepodal.

Dudič namítal, že se sice útoku účastnil, avšak neměl v úmyslu muže připravit o život. U soudu se také hájil opilostí a hloupostí. Podle Ústavního soudu však Dudič jen opakoval námitky, s nimiž se už vypořádal Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se oba obžalovaní odvolali poté, co je Krajský soud v Ostravě odsoudil k mnohaletým trestům. „Vzhledem ke způsobu jednání stěžovatele vůči poškozenému, včetně jeho značné brutality, lze srozumění s jeho možný usmrcením bezpečně dovodit,“ stojí v usnesení, které připravila Ivana Janů.

Mikula s Dudičem se dostali s obětí do banálního sporu v hospodě. Když před nimi začal utíkat, chytili ho, vtlačili ho do kufru auta a odjeli s ním do Prostředních Bludovic. Tam jej vytáhli, přivázali mu na kotník tažné lano, druhý konec upevnili k autu. Vláčeli ho za autem asi jeden a půl kilometru. Zastavili až poté, co je začal pronásledovat náhodný svědek. Raněného nechali ležet na cestě a ujeli. Sedřeli mu kůži z loktů, kolen, bérců, pat i velkých ploch na břichu a zádech. Prakticky přišel o jedu hýždi, svalovinu měl sedřenou až k pánevní kosti. Utrpěl i vnitřní zranění a velkou ztrátu krve. Přežil jen díky rychlé a poté specializované lékařské péče. Zprvu ho lékaři uvedli do umělého spánku podobně jako těžce popálené lidi.

Soudce Vrchního soudu v Olomouci, který se roku 2011 zabýval jejich odvoláním, mimo jiné řekl: "Vlečení autem nespadá do civilizované společnosti, ale evokuje dobu středověku, kdy vlečení za koněm byl jeden ze způsobu popravy. Tresty jsou sice přísné, ale ne nepřiměřené,“ uvedl soudce Petr Andrés.