Velký čínský koncert v Ostravě přivítá rok Hada

Ostrava - Oslavy čínského nového roku budou mít dozvuk i v Ostravě. Janáčkova filharmonie Ostrava pozvala na 31. ledna do Domu kultury města Ostravy profesionální čínský orchestr Shaanxi Chinesse Orchestra. Vystoupí s velkým novoročním koncertem, který předznamená vstup do nového roku. Ten bude ve znamení Hada.

Podle Jany Knížátkové z Janáčkovy filharmonie Ostrava patří soubor k nejuznávanějším a nejstarším orchestrům v západní Číně.

Shaanaxi Broadcasting Chinese Orchestra byl založen v roce 1950. Po dobu více než šedesáti let v něm hrálo mnoho slavných tradičních čínských hudebníků. V posledních letech soubor omládl absolventy konzervatoří. Těleso vystupovalo v mnoha evropských zemích i v Americe.

Soubor bude řídit dirigent Lie Zhang. Ze sólistů se představí například Jie Zhang, což je mladá hráčka na strunný nástroj guženg. Tradičních čínských nástrojů uslyší návštěvníci koncertu mnoho, také například pipu nebo ruan. „Díky pestrým barvám a výšivkám tradičních hedvábných úborů, ve kterých orchestr vystupuje, bude Velký čínský novoroční koncert velkým vizuálním zážitkem,“ slibuje Knížátková.

Oslavy lunárního nového roku patří k nejvýznamnějším čínským svátkům. Datum se určuje astronomicky a kolísá mezi 21. lednem a 20. únorem. Letos začíná 10. února. V Číně končí známým Svátkem lampionů.