Od odsunu raket SS-12 z Libavé uplynulo přesně 25 let

Libavá - Přesně před pětadvaceti lety byla na Libavé zrušená bojová pohotovost sovětské 122. raketové brigády. Z vojenského výcvikového prostoru tak zmizely rakety SS–12 – nejsilnější zbraňový systém, který se kdy na území tehdejší Československé socialistické republiky nacházel. Dodnes po něm zůstaly sklady raket obklopené kulometnými hnízdy a obrněné velitelství hluboko pod zemí.

K dvoustupňové raketě SS–12 typu země-země mohli vojáci připevnit tříštivou nebo jadernou hlavici. Dolet měla asi devět set kilometrů. Z Libavé tak bylo možné zasáhnout celé tehdejší západní Německo, severní Itálii a východní část Nizozemí.

„Sovětská raketa typu SS–12 byla patnáctkrát silnější než atomová bomba, kterou Američané svrhli na Nagasaki. Sovětský svaz však nikdy oficiálně nezdůvodnil a nepřiznal, že na území Československa se nacházela jaderná munice právě pro tento typ raket,“ uvedl vojenský historik Martin Vaňourek.

Devětatřicet raket SS-12 umístili Sověti na Libavou v prosinci roku 1983. V lednu 1988 je na základě dohody mezi Sovětským svazem a Spojenými státy z našeho území stáhli. Nakládání raket na nádraží v Hranicích zachytila tehdejší Československá televize.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Libavá byla jediným místem v zemi, kde se rakety SS–12 nacházely. Každá raketa byla umístěna ve speciálním krytu, který byl z betonu nebo ze železa.

Rakety zůstaly součástí výzbroje armády i v dnešní době. Například protiletadlová raketová brigáda ve Strakonicích je mimo jiné vyzbrojená samohybnými protiletadlovými raketovými komplexy KUB.