Policisté rozkryli rozsáhlý případ uvěrových podvodů

Jižní Morava - Kriminalisté stíhají osm lidí z jihu Moravy z rozsáhlých úvěrových podvodů. Zprostředkovatelem byl padesátiletý externí obchodní manažer okradené banky. Škoda se odhaduje na téměř 11 milionů korun. Policie naštěstí zakročila dříve, než by banka přišla o dalších deset milionů korun.

Všem osmi obviněným hrozí až deset let pobytu za mřížemi. Padesátiletý zprostředkovatel z Brna už ostatně ve vězení sedí. „Muž mezitím už nastoupil do výkonu trestu, ke kterému byl odsouzen za jiné úvěrové podvody,“ řekla jihomoravská policejní mluvčí Petra Vedrová. Série podvodů se odehrála v letech 2008 a 2009.

Právě přes něj si žadatelé dojednávali úvěry u banky, pro kterou muž před pěti lety pracoval jako externí obchodní poradce. Muž bance předkládal lživé údaje o příjmech žadatelů s cílem dosáhnout co nejvyššího úvěru. V některých případech žadatelům až desetinásobně uměle navýšil jejich skutečný příjem. Na nesrovnalosti upozornila přímo banka. Klienti jejich externího poradce si domluvili úvěry, a když je dostali, už je nespláceli. 

Komplicové, kteří žádali o úvěr na bydlení nebo jeho rekonstrukci, dokládali bance falešná potvrzení o příjmu i nepravdivá daňová přiznání. „V jednom z případů chtěl žadatel úvěr na rekonstrukci svého stávajícího bydlení. Při kontrole stavebních prací ale banka zjistila, že ke slibovaným opravám a rekonstrukcím vůbec nedošlo,“ dodala Vedrová. V jednom případě pak zprostředkovatel předložil bance potvrzení o zaměstnání žadatele u společnosti, ve které ve skutečnosti nikdy nepracoval.

Kriminalisté zatím prokázali dvanáct podvodů. Je ale pravděpodobné, že jich bude ještě více. Celou kauzu se podařilo policistům rozkrýt těsně předtím, než banka žadatelům schválila další úvěry na bezmála deset milionů korun.

Několik set poškozených klientů má na svědomí také brněnská společnost Woman & Man Exclusive, která nabízela úvěry a hypotéky. Lidé přišli dohromady o stovky milionů korun. Společnost lákala i ty klienty, kteří měli problémy se splácením a nebo nemohli dokázat svůj příjem. Navíc slibovala proplacení úroku na pět let dopředu.