Učitelé a žáci jazykového gymnázia sepsali petici proti zrušení třídy

Ostrava - Učitelé a žáci Jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě nesouhlasí s rozhodnutím krajského úřadu, podle kterého od září oteveře o jednu třídu méně. Kraj chce, aby střední školy v Moravskoslezském kraji nabídly absolventům 9. tříd až o čtyři sta míst méně. Hlavním důvodem je málo dětí a nenaplněné třídy.

Jazykové gymnázium Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě patří mezi nejlepší v kraji, což potvrzují mimo jiné výsledky státních maturit. Třídy jsou přeplněné, dojíždějí tam i děti z jiných okresů. I přesto v září otevře o jednu třídu méně. Učitelé, studenti i rodiče proto sepsali petici. Má už kolem šesti set podpisů.

„Žádáme revizi rozhodnutí rady kraje. Žádné z kritérií optimalizace se totiž na naší školu nedá uplatnit. Navíc se domníváme, že toto rozhodnutí je z velké části rozhodnutím politickým,“ uvedl učitel a spoluautor petice Jiří Hruška.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Náměstkyně hejtmana Věra Palková opatření kraje obhajuje. „Taky jsme mohli zrušit jedno gymnázium, ale to jsme nechtěli. Letos otevře o jednu třídu méně jedna škola, příští rok zase jiné gymnázium,“ uvedla Palková.

Pro školu to znamená, že bude muset příští školní rok omezit výuku jednoho z nabízených jazyků. Každoročně se na čtyřletém gymnáziu otevíraly tři jazykové třídy - anglická, francouzská a německá. Takzvanlou optimalizaci odnese francouzština.

Méně žáků od září nastoupí i na vyhlášené Mendelovo gymnázium v Opavě. I tam už vzniká petice. Důvodem snižování počtu míst je nedostatek dětí. Před sedmi lety ukončilo v Moravskoslezském kraji povinnou školní docházku asi patnáct tisíc žáků. Loni jich bylo o šest tisíc méně. A klesající tendence by měla trvat až do roku 2016.