Šumperská policie odhalila falešné nákupčí školních počítačů

Šumperk - Šumperští policisté vypátrali muže podezřelé z internetových podvodů. Dvojice z Ostravska se vydávala za ředitele škol a objednávala na internetu výpočetní techniku. Muži slibovali, že za ni zaplatí poté, co škola dostane evropské dotace. Ve třech případech se jim podařilo prodejce přelstít. Při čtvrtém je ale odhalil majitel jednoho z obchodů.

Dva muži z Ostravska objednávali prostřednictví čtyř internetových obchodů notebooky pro střední školy. Pod jmény skutečných ředitelů nebo jejich zástupců požadovali zboží na fakturu, kterou prý zaplatí ve chvíli, kdy dostanou evropské dotace. Uvedli telefonní kontakt na osobu, která objednané zařízení převezme. Třikrát byli úspěšní. Počtvrté už jim to nevyšlo. Na internetový podvod upozornil majitel počítačové prodejny v Zábřehu.

Objednávka se mu zdála podezřelá. Vše si chtěl ověřit přímo ve škole. Když tam zavolal, nestačil se divit.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Ujistil jsem majitele firmy, že jsme žádné notebooky neobjednávali. Okamžitě akci stopl,“ líčil ředitel Střední školy automobilní, nechanizace a podnikání Krnov Jaromír Pavlíček.

Muži už měli zajištěnou distribuci počítačů. Policisté je zadrželi v Karviné při předávce zboží. Našli u nich celkem devět notebooků za dvě stě dvacet tisíc korun.