Australští těžaři povolení k průzkumu na Karvinsku stále nemají

Karviná - Ani po dvou letech není jasné, zda v Karviné uspějí se svou žádostí o průzkum australští těžaři. Chtějí zjistit, jestli by se dalo uhlí těžit tzv. zplyňováním. V Česku tato metoda údajně není vyzkoušená a Ministerstvo životního prostředí nedokáže odhadnout dopady. Firma s postupem úřadů nesouhlasí a průtahy se nelíbí ani vedení Karviné.

Průzkum neznamená žádná rizika, potvrzuje Ministerstvo životního prostředí České republiky. Přesto už více než rok řeší úřady žádost australské firmy a rozhodnutí je v nedohlednu. Úředníci nejprve průzkum povolili a stanovili podmínky, proti se ale postavila Karviná, Petrovice i Dětmarovice.

„My nevěříme tomu, že se bude jednat pouze o průzkum, který by nevedl k postupné těžbě nebo devastaci tohoto území,“ řekl Tomáš Hanzlem, primátor Karviné.

Ministr nařídil nové posouzení průzkumu i případné těžby metodou podzemního zplyňování. Tu ale nechtějí hodnotit ani odborníci na hornictví z Vysoké školy báňské, ani z OKD.

„To je metoda, která v ČR není vyzkoušená natož zavedená, takže my o ni nemáme z naší úřední činnosti dostatečné informace,“ upřesnil Tomislav Střelec, ředitel ostravské pobočky Ministerstva životního prostředí.

Zpracování znaleckého posudku tak potrvá ještě několik měsíců. Australská firma ale považuje postup za protizákonný. Podle ní má úřad řešit žádost o průzkum a ne dopady těžby.

„Proti té diskriminaci, které my jsme už 2 roky svědkem, se budeme rozhodně bránit,“ reaguje Roman Rácz, jednatel firmy Wildhorse Energy CZ.

Firma mezitím podala další žádosti, které se týkají dalších částí Karviné. Město je opět proti. Území, které chce australská firmy prozkoumat, zahrnuje totiž i památkovou zónu ve Fryštátě a v podstatě všechna velká sídliště ve městě.

„Je primárním účelem se zastavěným oblastem se vyhnout, což je jedna z výhod podzemního zplyňování,“ upřesňuje Rácz.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

Kdy padne rozhodnutí, si ministerstvo netroufá odhadnout.