Speleologové objevili Na Turoldu zazděný vinařský sklep

Mikulov – Zapomenutý vinařský sklep objevili speleologové v jeskyni Na Turoldu u Mikulova. Zatím do něj kvůli zřícenému stropu nikdo nesmí, jeskyňáři ho ale chtějí opravit co nejdříve. Od května by v něm rádi pro návštěvníky večerních prohlídek jeskyně pořádali ochutnávku mikulovských vín.

Speleologové objevili zazděnou místnost náhodou, když se pustili do uklízení sklepa nedaleko jeskyně Na Turoldu, který jim nově patří. „Jeskyňáři při průzkumu prostoru zjistili, že jsou tady schody, které vedou do neznáma. Tak se udělal takový průzkumný vrt. Za ním jsme našli další prostor. Bohužel je tam zřícený strop, takže nejprve bude nutné ho zabezpečit,“ vysvětlil vedoucí správy jeskyní Jiří Kolařík. Oprava stropů a zavedení elektřiny přijde zhruba na 250 tisíc korun.

Právě v těchto dnech mají jeskyňáři kvůli uklízení sklepa plné ruce práce. Ze sklepa bylo nutné vynosit desítky beden s prázdnými lahvemi od vína, které byly navršené až ke stropu. „Pokladem, který jsme našli, byly dvě láhve s vínem. Byly zavoskované. Ještě jsme neměli odvahu je otevřít a ochutnat, ale místní vinaři říkali, že z toho nemáme mít strach, že se určitě neotrávíme. Našli jsme i láhev slivovice,“ řekl Kolařík.

NO COMMENT: Práce ve sklepě u jeskyně Na Turoldu (zdroj: ČT24)

Sklepu ze 40. let minulého století chtějí jeskyňáři vrátit jeho původní lesk. Už letos v květnu by se do něj mělo vrátit také víno. „Chceme tady návštěvníkům nabízet jako suvenýr naše vlastní víno, které pro nás bude vyrábět jeden místní vinař. Bude na něm etiketa jeskyně Na Turoldu. Samozřejmě ale pro dospělé připravíme také ochutnávku vín od místních vinařů,“ poodhalil plány Kolařík. Ochutnávka by podle něj mohla navazovat na večerní prohlídky jeskyně.