Kontroly nemocných nejsou přežitkem. OKD teď kontroluje ještě častěji

Karviná - S nástupem chřipkových onemocnění se firmy zaměřily na kontroly nemocných zaměstnanců. V prvních třech týdnech nemoci jim totiž platí náhradu mzdy, až pak nastupuje stát. Velké podniky většinou řeší kontroly vlastními pracovníky. Osvědčili se například u společnosti OKD. Nenajdou doma zhruba každého desátého zaměstnance.

Pracovnice personálního oddělení společnosti OKD vyrazila na kontrolu. Zjišťuje, jestli jsou nemocní zaměstnanci tam, kde nahlásili u lékaře.

Na každém dole pracuje několik lidí, v jejichž kompetenci je sledování toho, zda zaměstnanci v době nemocenské dodržují léčebný režim. Nyní, v době chřipek, jsou kontroly častější, kontroloři stihnou za den obejít i patnáct bytů.

„Většinou jsou doma. Z dvanácti kontrol nezastihneme doma zhruba dva lidi,“ uvedla Irena Javornická z personálního oddělení OKD Dolu Karviná. Nemocný pak má ještě šanci vysvětlit a doložit, kde byl a proč. Podobně postupují i další velké firmy.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)

„Je to krajní řešení, ale pokud se ukáže jako opodstatněné, můžeme člověku, který nevykonával léčebný režim, tu náhradu mzdy odebrat,“ řekl personální ředitel Vítkovice Machinery Group Martin Lehocký.

Nemocní stojí velké firmy miliony korun. První tři týdny totiž platí náhradu mzdy zaměstnavatel. Finanční postihy jsou ale spíše výjimkou. Menší firmy většinou zaměstnance nekontrolují, nemají na to lidi, mohou se ale obrátit na úřad.

„Zkontrolujeme v průměru každého osmého nemocného, postihem končí zhruba dvě procenta kontrol,“ řekla mluvčí České správy sociální zabezpečení Jana Buraňová.

Kromě krácení náhrady mzdy nebo nemocenské hrozí lidem také pokuta. A podle nového zákoníku práce i výpověď.

Vydáno pod