Olejová malba je strašná práce, tvrdí uznávaný malíř Tomáš Císařovský

Brno - Dnešní vernisáží začíná v brněnské Wannieck Gallery společná výstava Tomáše Císařovského a Eriky Bornové, dcery malíře Adolfa Borna. Umělecká manželská dvojice se setkává při částečné retrospektivě. Ukázky z významných cyklů Tomáše Císařovského doplňují polystyrenové plastiky jeho ženy.

„Pro mě je to důležité jako celek – jako stopa času a smyslu mého počínání během posledních pětadvaceti let,“ vyznává se ze svých pocitů Tomáš Císařovský. Výstava zachycuje některá díla z cyklů věnovaných normalizaci i dalším historickým událostem. Autor zachytil třeba českou šlechtu nebo řadu významných osobností našich dějin. „Je to jen náznak retrospektivy. Výstava začíná rokem 1987 a celá expozice končí obrazy z Francouzské Polynésie,“ popisuje rozložení pláten Císařovský.

Autor má na svém kontě stovky olejových pláten. Poslední dobou se však věnuje i akvarelu, který je na výstavě taktéž zastoupen. „Akvarely se zabývám poslední čtyři roky. Je tu k vidění kolekce velkoformátových akvarelů. Celá 80. a 90. léta jsem se soustředil na malování cyklů olejovou technikou. Poslední tři až čtyři roky relaxuji a dělám akvarely,“ připouští Císařovský.

Hovoří malíř Tomáš Císařovský (zdroj: ČT24)

Nedávno se malíř dostal do povědomí veřejnosti hlavně díky své rozsáhlé zakázce pro františkánský řád. „Celé léto jsem se zabýval obrazem čtrnácti bratrů františkánů pro gotický kostel Panny Marie Sněžné v Praze. V roce 1612 došlo k vyvraždění celého kláštera. Po mnoha stoletích byli mniši blahořečení a při této příležitosti jsem namaloval obraz,“ vzpomíná na loňskou práci autor.

Tomáš Císařovský o přechodu k akvarelu

„Olejová malba je strašná práce. Potýkáte se s tím mnoho dní a člověk si není jistý, v který okamžik je obraz dokončen. Kdežto u akvarelu jde o událost okamžiku – minuty, hodiny.“

Hlavní sál galerie nabízí sondu do pětadvacetileté práce významného českého malíře. Výstava je doplněná také o díla Eriky Bornové, která jsou k vidění v tzv. Galerii na mostě, jež je součástí Wannieck Gallery. Na starém jeřábovém mostě mohou návštěvníci spatřit plastiky, které organizátoři výstavy vnímají jako částečné ohlédnutí za tvorbou Eriky Bornové. V tomto případě však nejde o kompletní retrospektivu.

Kdo je Tomáš Císařovský?

Tomáš Císařovský se narodil v roce 1962, vystudoval pražskou AVU. Na konci 80. let se začal profilovat hrstkou surrealistických obrazů, avšak do uměleckého povědomí se dostal především cyklem Z deníku dědy legionáře nebo díly věnovanými Masarykovi. Figurální motivy zůstávají v díle Tomáše Císařovského dominantní i nadále. Barevnost Císařovského obrazů je částečně ovlivněna jeho pobytem v Peru, na Islandu nebo ve Francouzské Polynésii. Ačkoliv obrazové téma má většinou základ v realitě, často skrze netradiční barevnost přenáší autor své diváky do abstraktně-snového světa.

  • Výstava Eriky Bornové není retrospektivou, spíše ohlédnutím zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4381/438092.jpg
  • Menší výstavu Eriky Bornové hostí Galerie na mostě zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4381/438090.jpg
  • Figury Eriky Bornové jsou originální i svým měřítkem zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4381/438089.jpg
  • Ačkoliv vystudovala malbu, práce s objektem ji zaujala více zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/44/4381/438091.jpg

„Vystudovala jsem malířství, ale už po škole jsem začala vyřezávat z polystyrenových bloků. Protože mám ateliér v 6. patře, tak polystyren byl materiál, který se přímo nabízel. Připomíná mi mramor. Při tvorbě ale vydává strašně nepříjemný zvuk,“ tvrdí Bornová. Podle jejích slov se s manželem ideálně doplňují. Ačkoliv má každý z nich vlastní ateliér, spojují je společná témata jejich práce.

Kdo je Erika Bornová?

Erika Bornová studovala taktéž na pražské AVU, kde se seznámila se svým budoucím manželem. Ačkoliv vychází z klasické koncepce figurálního sochařství, aplikuje je ve zcela odlišném měřítku a za použití netradičních materiálů, například polystyrenu. Samostatně vystavovala v Berlíně nebo Oslu. V rámci společných výstav její obrazy mohli spatřit zájemci v Kalifornii i Washingtonu.

Kdy se na výstavu vypravit?

Výstava s prostým názvem Tomáš Císařovský a Erika Bornová se pro veřejnost otevře v pátek 15. února 2013. Návštěvníci se na ni mohou vypravit až do 19. května. Wannieck Gallery je otevřena od pondělí do neděle vždy od 10:00 do 18:00. Zavíracím dnem je čtvrtek. Vstupné je pro dospělé sto korun. Studenti a senioři platí polovinu.