Podzemní parkování u Janáčkova divadla se otevře už na podzim

Brno – V centru Brna mají vzniknout tři nová parkoviště. Jáma před Janáčkovým divadlem Brňanům připomíná, že právě tady se buduje jedno z nich. Jasněji se rýsují také domy na Besední a Panenské ulici. Parkovací domy by měly přinést téměř 900 parkovacích míst.

Investor stavby parkovacího domu před Janáčkovým divadlem dnes poodhalil, jak bude vypadat. Pod zemí vzniknou dvě patra garáží, jejich existenci bude připomínat jen vjezd a výjezd. „Řidiči se do garáží dostanou dvěma vchody – jeden povede na ulici Rooseveltovu, druhý na Moravské náměstí. Návštěvníky divadla, kteří tady zaparkují, vyveze skleněný výtah až do foyer,“ řekl investor Karel Wimětal. Na střeše garáží, tedy v úrovni silnice, má být park se zelení a fontánou.

Místo už opustili archeologové a těžké stroje se tak pustily naplno do práce. „Rozměr té stavby je značný, celková plocha jámy je 5 000 metrů čtverečních na dvou podlažích. Vyvezeme 40 tisíc metrů kubických zeminy,“ popsal Wimětal.

Investor Karel Wimětal o podzemních garážích (zdroj: ČT24)

Stavba parkoviště bude stát přibližně 300 milionů korun, investor ho chce otevřít letos v listopadu. „Propočet návratnosti investice je na dvacet let při běžném parkovném od 30 do 40 korun na hodinu. Počítáme také se zvýhodněnými balíčky pro návštěvníky divadla,“ dodal Wimětal.

Nákladný projekt plánovalo Brno už před čtyřmi lety. Město ale tehdy nenašlo investora, zlom nastal o rok později. Firmě Tymet pronajalo pozemky na dvacet let za tři miliony ročně, navíc si zajistilo předkupní právo při případném prodeji garáží.

Spory o dům v Panenské ulici jsou u konce

Jeden z parkovacích domů, který chce v centru postavit samo město, by měl vzniknout v Panenské ulici. Jeho výstavbu dlouhou dobu komplikovaly spory se sousedním hotelem International. Obě strany se teď po devíti letech dohodly na řešení.

„V Kopečné ulici výstavba automatizovaného parkovacího domu už od podzimu běží a hotový by měl být do roka,“ potvrdil náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS). Stavba nabídne parkovací místo pro 88 aut ve třech sedmipatrových parkovacích věžích.

Stále ještě na papírech je zatím výstavba parkovacího domu v Besední ulici. „Je to příprava na budoucí stavbu Janáčkova kulturního centra,“ dodal Kotzian. Všechny plánované stavby by měly přinést centru 900 míst pro parkování.

Město připravuje strategii parkování. Zahrnuje i místa pro rezidenty

Brno zpracovává klíčový dokument, který má určit podobu parkování. „Urychlili jsme přípravu rezidenčního parkování, které by mělo umožňovat regulaci dopravy nejen v centru města, ale také v městských částech, jež jsou parkujícími auty zvláště zatížené,“ vysvětlil Kotzian. Dodal, že je nutné parkovací systémy navzájem sladit, aby tvořily jeden fungující organismus.