Zastupitelé Ostravy-Jihu odvolali místostarostu vyloučeného z ČSSD

Ostrava - Zastupitelé obvodu Ostrava-Jih dnes odvolali místostarostu Radima Lauka, který letos v lednu přišel o členství v ČSSD. Vedení ostravské organizace ho obvinilo, že manipuloval s členskými příspěvky, aby si zajistil vliv ve straně. Lauko vyloučení odmítá, jde prý o mocenský boj ve straně před parlamentními volbami a hodlá se bránit i soudně.

Ještě na podzim 2010 to vypadalo, že jednatřicetiletý Radim Lauko bude vycházející hvězdou ostravské ČSSD. Stal se městským zastupitelem a v nejlidnatějším obvodu Ostrava-Jih místostarostou. V lednu ale přišel o stranický průkaz a teď musí vyklidit i kancelář zástupce starosty. ČSSD v ní chce svého člověka - Františka Denhera.

„Pokud by dneska k odvolání pana Lauka nedošlo, zcela jistě by to ovlivnilo volební výsledek sociální demokracie v našem obvodu,“ pravil starosta Jihu Karel Sibinský.

Lauko však nesouhlasí. „Jestliže jsou odvoláváni lidé z veřejné funkce, protože se stali nepohodlnými, tak to nepovažuju za šťastné,“ řekl Lauko.

Ostravská ČSSD je rozdělena na dva tábory. Může za to dění posledních let. Někteří členové strany údajně využívali mezer ve stanovách a velkým přijímáním členů a jejich přesunem mezi místními buňkami získávali vliv ve straně. Z něčeho podobného viní vedení ČSSD i Lauka. Ten měl na začátku roku 2011 zaplatit zpožděně příspěvky za některé členy. Chtěl tak podle vedení ostravské ČSSD udržet ve straně černé duše, které mu zajišťovaly vliv.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Spor mezi členy není jedinou starostí ČSSD v Ostravě-Jihu. Do zastupitelstva se na její kandidátce dostali dva členové, které vyšetřuje policie. Členství si musí pozastavit Lukáš Balcařík za strhávání plakátů senátora Leopolda Sulovského. A pozastavené členství má další zastupitel Ostravy-Jihu Radovan Horák. Toho policie vyšetřuje v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na frýdecko-místeckém magistrátě.

„Doposud ani nevím, že jsem stíhán a nerozumím těm důvodům,“ reagoval Horák. V zastupitelstvu ale oba zůstávají a stejně tak i v klubu. Někteří jejich spolustraníci je odmítli vyloučit, i když to po nich vedení ostravské ČSSD chtělo. To teď zvažuje další postup a je možné, že přijdou další vyloučení ze strany.